FOTO’S | Jeugdtheaterschool Noorderwind pakt uit bij voorstelling Bakzeuntjes

ARUM - De Lambertuskerk in Arum was afgelopen weekend het decor van de theatervoorstelling Bakzeuntjes.

Hanneke de Man stuurde een verslag toe. Hieronder de tekst.

In alle vier de uitvoeringen wisten de kinderen van de jeugdtheaterschool de aandacht van het publiek naar zich toe te trekken door met volle overgave te spelen.

De christelijke muziekvereniging Wubbenus Jacobs verbond en ondersteunde de diverse scenes waardoor er een spectaculair geheel ontstond.

Buiten de kerk

Het eerste gedeelte van de theatervoorstelling speelt zich hier af. We maken kennis met Gezina en Claas die onlangs getrouwd zijn, maar wiens wegen moeten scheiden omdat Claas moet gaan varen.

Het verhaal laat het leven zien ten tijde dat Arum nog als havendorpje aan de Zuiderzee lag. Het decor bestond uit zeildoeken waarop diverse tekeningen waren gemaakt van oude vissershuisjes. De masten en touwen die daarbij gebruikt waren creëerden een maritiem geheel.

De kinderen van de ontdekkkingsklas namen ons echter ook mee naar het schip waar Claas zijn reis op maakte en waren we getuige van de storm op zee en uiteindelijk ook de schipbreuk van de Elizabeth.

Binnen in de kerk

Dit was het decor van de onderwaterwereld waarin Gezina op zoek gaat naar Claas. De ramen van de kerk waren prachtig afgeplakt met afbeeldingen van vissen erop, aan het plafond hingen grote kwallen, netten en andere materialen die onder water te vinden zijn. De blauwe verlichting maakte het helemaal af.

In dit gedeelte van de voorstelling is vooral gekozen om via dans en zang tot vormgeving te komen en namen de vertellers ons mee in het avontuur. Door de vertraagde bewegingen en de lichte materialen die alle spelers over hun kleding droegen, werd de suggestie dat we onder water waren op indrukwekkende wijze versterkt.

Op zijn plek

Al geruime tijd zijn regisseuse Hanneke de Man, zangcoach Monique Bakker en dans docente Amber Weel bezig om de diverse scenes met de kinderen in te oefenen.

Veel mogelijkheden om samen te werken met de muziekvereniging Wubbenus Jacobs waren er niet en is er dus vooral geoefend met muziekopnamen.

Het enthousiasme en de passie van de dirigent Arjen Steur sloot echter nauw aan bij de dynamiek en sfeer van de jeugdtheaterschool en zo kwam het tot een hele mooie samensmelting. Een cadeau om naar te kijken, te ervaren om te mogen uitpakken.