Marten Hofstra wint jeugdschaken

FRANEKER - Het jeugdschaken zit erop voor dit seizoen. Marten Hofstra werd de uiteindelijke winnaar.

Hieronder een door de Franeker Schaakclub zelf ingestuurd verslag.

Er ontwikkelde zich een spannende strijd om zowel de eerste en tweede plaats tussen Marten Hofstra en Bjorn Brouwer als de derde en vierde plaats tussen Jente Verhagen en Mart Zijlstra.

Uiteindelijk kon Marten, in een onderlinge strijd tegen Bjorn, net de partij naar zich toe trekken zodat hij de kampioensbeker kreeg uitgereikt door de voorzitter. Bjorn ging er met de welverdiende tweede plaats vandoor.

De strijd om de derde plaats werd in het voordeel beslist van Jente Verhagen. Daardoor viel Mart Zijlstra net buiten de prijzen.

We kunnen weer terugzien op een spannende en leerzame competitie waar ook nog eens zes schaakdiploma’s konden worden uitgereikt.

En dan denken sommige mensen wel eens dat schaken een suf spelletje is, maar niets is minder waar. Alles wat je in het normale leven nodig hebt om te slagen heb je ook nodig voor het schaken. Eerst denken dan doen. Je moet creatief zijn. Hoe kun je een aanval van jouw tegenstander pareren en zelf de aanval openen? Geconcentreerd blijven tijdens de hele duur van de partij want een foutje is dodelijk. En maak je zo’n foutje dan omgaan met de tegenslag. Schaken helpt je om je beter te ontwikkelen.

In september gaan we weer los met het nieuwe schaakseizoen. Eens kijken of meer kinderen zich het schaakspel eigen willen maken.

(Tekst Jeugdcommissie Franeker Schaakclub)