RUBRIEK | De raad aan zet: Douwe Kamstra

FRANEKER - Waadhoeke stelt de komende weken in de rubriek ‘De Raad aan zet’ de raadsleden voor.

Deze week is het de beurt aan de Douwe Kamstra van Gemeentebelangen.

Vertel eerst eens kort iets persoonlijks over jezelf.

Na 44 jaar in Franeker gewoond te hebben ben ik kortgeleden naar Bitgum verhuisd. Ik ben opgegroeid in Franeker, verliefd geworden en getrouwd. Mijn kinderen zijn naar dezelfde scholen gegaan, als waar ik mijn onderwijs heb genoten. Nu de kinderen de deur uit zijn willen we genieten van onze nieuwe omgeving.

Wat wil je graag realiseren voor Waadhoeke?

Graag werk ik eraan mee om iedere inwoner van Waadhoeke zich thuis te laten voelen in onze nieuwe gemeente. De grote uitdaging is dan om de onvermijdbare veranderingen voor iedereen zo goed mogelijk te laten verlopen. Of je nu in een dorp, op het platteland of in de stad woont: Waadhoeke is oké.

De raad wil de inwoners meer als gesprekspartner zien en via de kernteams bij zaken betrekken of zelfs consulteren. Wat vind je van die ontwikkeling?

Dat is op het lijf geschreven van Gemeentebelangen. Zowel de afdeling Franekeradeel, als Menameradiel zijn uit de gemeenschap ontstaan. Beide afdelingen kennen ook de schaduwfracties met inwoners uit alle delen van de gemeente waar wij als fractie regelmatig mee vergaderen. Als Waadhoekefractie blijven we dat doen. Fijn dat iedereen nu mee mag praten. Voor Gemeentebelangen als oppositiepartij kunnen de inwoners de ‘twaalfde man’ zijn.

Welke onderwerpen liggen je na aan het hart en kunnen inwoners je op aanspreken?

De rol van Gemeentebelangen is deze periode iets anders, dan de vorige periode. De nieuwe gemeente zal een kwaliteitsslag moeten maken en daarin hebben wij hoofdzakelijk een controlerende taak. Maar wanneer de inwoners ons in een vroeg stadium aanspreken op zaken die niet goed dreigen te gaan, kunnen we samen met hen het beleid bijsturen.

Wat is het mooiste wat je ooit hebt gedaan? Privé of zakelijk.

Ik word erg blij als mijn kinderen bij ons op bezoek komen en de dag met ons doorbrengen. Beiden zijn ze opgegroeid tot mooie mensen die midden in het leven staan en erg gelukkig zijn. Dat ik daar samen met mijn vrouw Hannie een steentje aan heb mogen bijdragen maakt mij een trotse vader. Daar kan de politiek niet tegen op.