FOTO’S | Bruinvis aangespoeld bij Waddenzeedijk Sexbierum

SEXBIERUM - Het gebruikelijke avondwandelingetje langs de Waddenzeedijk bij Sexbierum leverde Afra van der Vorm-Geerling afgelopen dinsdag een bijzondere vondst op: een kadaver van een bruinvis. De kleine walvissen leven in de Noordzee en Waddenzee

Het kadaver van van zestig centimeter lang lag op de basaltblokken. Zij herkende het niet meteen als bruinvis, omdat de kop ontbrak. Als hobbyfotograaf heeft ze het fototoestel altijd bij de hand, dus foto’s waren snel gemaakt.

SOSdolfijn kon bevestigen dat het een bruinvis betrof. Zij gaven de vondst vervolgens door aan walvisstrandingen.nl. Daar worden alle strandingen bijgehouden. Er spoelen gemiddeld jaarlijks tussen de drie- en zevenhonderd bruinvissen aan in Nederland. Met de gevonden bruinvis bij Sexbierum erbij, staat stand nu op 136.

Ondanks de vondsten gaat het goed met het leefgebied van de bruinvis. Ondanks dat er dode dieren aanspoelen zijn de biologen en zeezoogdierliefhebbers in de eerste twee decennia van de 21ste eeuw positief gestemd. Aan het einde van de 20ste eeuw waren er veel minder bruinvissen in de Nederlandse wateren, dus spoelden er ook minder dieren aan.

„Het frequente aanspoelen van kadavers wordt beschouwd als een positief signaal: er zijn meer bruinvissen.”