Jubilaris Wiebe Tolsma uit Franeker voor zestigste keer over finish Fietselfstedentocht

BOLSWARD/FRANEKER - Klokslag 19.51 uur was het, toen Wiebe Tolsma (76)  uit Franeker over de finish kwam bij de Fietselfstedentocht. Het was de zestigste keer dat hij de tocht over 235 kilometer voltooide.

Klokslag 19.51 uur was het, toen Wiebe Tolsma (76)  uit Franeker over de finish kwam bij de Fietselfstedentocht. Het was de zestigste keer dat hij de tocht over 235 kilometer voltooide.

Wie Tolsma vandaag zag fietsen zal een glimlach niet hebben kunnen onderdrukken. De Franeker fietste namelijk in een zwart pak met hoge hoed. En ook nog eens op een omafiets. 

Voor de camera van Omrop Fryslân repte hij over een mooie dag. ,,Ik hoefde alleen maar te trappen. Familie en vrienden hebben mij over de finish gejuicht”, zei Tolsma, die de route samen fietste met onder andere twee 16-jarige kleinzonen.

Teren op ervaring

De Franeker repte bovendien over een van de lichtste Fietselfstedentochten ooit die hij meemaakte. ,,Niet te warm en een klein beetje wind.”

Hij kan dan ook teren op jaren van ervaring. Want tal van deelnemers bleken juist wel last te hebben van de hoge temperatuur en de wind.

Tolsma: ,,Als ik zo blijf zoals ik nu ben, dan is het zeker niet de laatste keer geweest.”

Zie ook het filmpje van Omrop Fryslân.