Gerrit Keizer geëerd met standbeeld in zijn geboorteplaats Oudebildtzijl

OUDEBILDTZIJL - Gerrit Keizer (1874-1946) wordt geëerd met een standbeeld in zijn geboorteplaats Oudebiltzijl.

Het standbeeld is gemaakt door kunstenaar Hans Jouta en komt te staan bij Eetcafé Het Graauwe Paard en wordt door familieleden onthuld op zondag 3 juni om 15.00 uur.

Na de onthulling volgt een ‘Klaine Keizer Koier’. Dat is een historische dorpswandeling waarbij biograaf Sytse Keizer, geen familie, vertelt over de geschiedenis van de nog geen meter grote Gerrit Keizer.

Daarnaast zijn vanaf dan in de in Aerden Plaats permanent items te zien uit het leven van ‘klaine Gerryt’, waaronder zijn fiets.

Ook is er dan van 13.00 tot 17.00 uur de maandelijkse streekmarkt in Oudebildtzijl met kraampjes met lokale en eigengemaakte producten.

Permanente tentoonstelling

De wens voor een standbeeld werd vanuit dorpsbelang mede mogelijk gemaakt met behulp van de Bildtsche Stichting. Door de fusie van de gemeente het Bildt met meerdere gemeentes tot Waadhoeke gaf de stichting als afscheid ieder dorp op het Bildt de mogelijkheid een kunstwerk te laten realiseren.

Markante man

Keizer was een markante man met grootse persoonlijkheid. Hij werd van kinds af aan vanwege zijn geringe lengte op kermissen te kijk gezet als natuurwonder. Hij viel al jong in handen van impresario’s en vertrok naar Amerika.

Nadat zijn moeder via een brief vernam dat het niet goed met hem ging, nam ze het besluit om haar zoon hoogstpersoonlijk via een lange en avontuurlijke bootreis op te halen.

Later reisde Keizer de hele wereld over als: artiest, zanger, muzikant en acrobaat.