Singelbrug komende week teruggeplaatst in Harlingen

HARLINGEN - De Singelburg in Harlingen wordt vanaf dinsdag 29 mei teruggeplaatst.

De rijksmonumentale ophaalbrug uit 1908, gemaakt door de firma W.F. Penning uit Kampen, vormt de verbinding tussen het Franekereind en de Noorderkade over de Noordoostersingel.

De hijswerkzaamheden worden verdeeld over twee dagen. Op de dinsdag worden de val (brugdek) en de hamei (staanders) van de brug ingehesen. Op woensdag wordt de balans gemonteerd.

Gedurende beide dagen kunnen voetgangers en fietsen de werkzaamheden passeren via een aanwezige noodbrug. Wel kunnen er stremmingen zijn tijdens de hijswerkzaamheden.

Bereikbaar met auto

Bewoners van de Noordoostersingel kunnen hun woning met de auto bereiken via de noordzijde. De verkeerspaal die normaal gesproken het autoverkeer weert, wordt tijdelijk verwijderd.

Na de hijswerkzaamheden duurt het afmonteren nog enkele weken. In die periode wordt de brug ook afgesteld en getest. De gemeente verwacht dat d ebrug vanaf 18 juni wordt opengesteld voor het verkeer.

Demontage

De Singelbrug werd gedemonteerd op 9 oktober 2017 vanwege restauratie van de brug zelf van en de aanbruggen. Dat is het gedeelte van een brug dat een hoofdoverspanning met het landhoofd verbindt.

Een belangrijk uitgangspunt bij de restauratie was het behoud van zoveel mogelijk origineel materiaal. Daarnaast is het betonwerk van de aanbruggen behandeld om invloeden van het water tegen te gaan. Ook is de bestrating opnieuw aangebracht.

Daar waar nodig zijn aanpassingen gedaan om de brug weer te laten voldoen aan de hedendaagse eisen.

Franekereindsbrug en Oosterbrug

Met het terugplaatsen van de Singelbrug komt er een einde aan een project dat de restauratie van drie bruggen omvatte. Eerder werden in opdracht van de Monumentenstichting Harlingen de Franekereindsbrug (2016) en de Oosterbrug (2017) gerestaureerd.

De restauraties zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere de gemeente Harlingen, provinsje Fryslân, het Piso-Kuperus Waterwerken Fonds van het Prins Bernard Cultuurfonds, de Meindersma-Sybenga Stichting, de P.W. Janssen’s Friesche Stichting, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, de Van Heloma Stichting en de Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds.

Het bestuur van de Monumentenstichting Harlingen zegt gepast trots te zijn ,,op het feit dat er tijdens de restauraties samengewerkt kon worden met lokale en regionale (onder)aannemers. Een markant punt in de beroemde Elfstedenroute en een van de meest gefotografeerde punten van Harlingen staat er weer prachtig bij.”