Ster van Franeker Gea Smits samen met vijf andere Friese vrouwen vereeuwigd met borstbeeld en TV-aflevering

FRANEKER - Ster van Franeker Gea Smits krijgt een eigen bronzen borstbeeld op een sokkel en wordt vereeuwigd in bewegend beeld met een TV-aflevering bij Omrop Fryslân.

Dat geldt ook voor vijf andere bijzondere vrouwen in Friesland. Daarnaast is in het najaar een documentaire te zien over hoe het proces tot stand is gekomen.

De vrouwen die een borstbeeld krijgen en daarnaast worden vereeuwigd in bewegend beeld zijn, naast Smits: Jildou Valk (Eastermar), Mirte van der Veen (Surhuisterveen), Froukje Hofma (Heerenveen), Tytsje Porte (Stiens) en Anke Bruin (Vlieland).

‘Tijd voor verandering’

De beelden worden gemaakt door kunstenaar Natasja Bennink. Samen met programmamaker Marleen Godlieb van Omrop Fryslân lanceerde zij Froulju fan Fryslân. Dat sluit aan bij Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Volgens hen staan er in Friesland voornamelijk standbeelden van mannen en is het tijd voor verandering.

De borstbeelden zijn in eerste instantie in het najaar te zien in het Oenemapark in Heerenveen. Daarna verhuist de collectie permanent naar het Leeuwarden. Waar dat is, wordt volgende week besloten.

De 46-jarige Smits is gekozen omdat zij niet alleen echtgenoot, moeder en pleegmoeder is, maar ook veel doet voor de kerk. Daarnaast heeft zij veel gedaan voor de stichting Present (die maakt het mogelijk dat steeds meer mensen omzien naar elkaar), is zij voorzitter van de Samenloop voor Hoop in Franeker, oppasmoeder voor een kindje met het downsyndroom en stelde zij haar woonkamer voor een Syrische gezin, zodat zij konden koken voor hun gasten.

TV-programma

In het najaar is een programma over de vrouwen te zien bij Omrop Fryslân. Het project is te volgen via de Facebookpagina Froulju fan Fryslân.

Ook loopt er een crowdfundingsactie. Voor personen die een bijdrage leveren, zijn er tegenprestaties bedacht. Zie voordekunst.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)