Bloemen Waadhoeke voor Wiebe Tolsma na zestigmaal volbrengen Fietselfstedentocht

FRANEKER - Wethouder Caroline de Pee van de gemeente Waadhoeke heeft Wiebe Tolsma een grote bos bloemen bezorgd en complimenten gegeven voor het voltooien van zijn zestigste Fietselfstedentocht.

De 76-jarige Tolsma uit Franeker volbracht pinkstermaandag de tocht wederom in zijn zondagse pak en op zijn omafiets. Dat deed hij samen met een aantal familieleden.

Tolsma zag als klein kind de Fietselfstedentocht altijd passeren door Franeker en zei tegen zijn vader dat hij er ook aan mee wilde. Daarop zei zijn vader: ,,Dan moet je wel je zondagse pak aandoen, want je komt door de hele provincie”, zei Tolsma voor de camera van Omrop Fryslân. Sindsdien fietst de Franeker de 235 kilometer jaarlijks in zijn nette pak, waarmee hij steevast een opvallende verschijning is.

Dit jaar kwam Tolsma klokslag 19.51 uur over de finish in Bolsward. De Franeker repte bovendien over een van de lichtste Fietselfstedentochten ooit die hij meemaakte.

,,Niet te warm en een klein beetje wind. Als ik zo blijf zoals ik nu ben, dan is het zeker niet de laatste keer geweest.”