FOTO’S | Yvonne Laanstra op weg naar Miss-finale te gast bij de Toermalijn en De Batting

FRANEKER - De 25-jarige Yvonne Laanstra uit Franeker heeft op weg naar de finale van de verkiezing Miss World Nederland op zondag 10 juni in Amsterdam basisschool de Toermalijn in Franeker en zorgcentrum De Batting in Harlingen bezocht.

Hieronder een door Laanstra zelf ingestuurd verslag met foto’s.

De afgelopen week heb ik zeker niet stil gezeten en heb ik mij ingezet voor het goede doel en ben ik maatschappelijk betrokken geweest.

Ik heb een presentatie gegeven over het goede doel wat verbonden is met de organisatie van Miss World Nederland. Dit goede doel is De Agta stam. Een kleine groep bevolking wat in de bossen van de Filipijnen leeft maar ontzettend onderdrukt word.

Toermalijn

Op vrijdag 25 mei heb ik een presentatie gegeven over De Agta stam op de Toermalijn in Franeker. De Agta stam is een kleine groep bevolking wat leeft in de bossen van de Filipijnen.

Helaas word deze stam onderdrukt vanwege hun uiterlijk en leefwijze. Ze zien er anders uit dan andere Filipino's kroes haar, donkerder huidskleur, klein van gestalte) en ze leven van alles wat de natuur hun te bieden heeft. Steeds meer bos word gekapt voor landbouw of het aanleggen van wegen. De kinderen daar gaan niet naar school en de organisatie van Miss World Nederland zet zich samen met de Mabuwaya foundation ‘Agta Academy’ voor deze stam in door een school voor hun te bouwen.

Deze school moet toekomst bieden voor deze kinderen, ook zal het gebouw als opvangplaats dienen als er noodweer is. Ik vind het belangrijk om de kinderen hier te vertellen over hoe de kinderen daar leven, dat het voor hun niet vanzelfsprekend is dat ze naar school kunnen. Maar ook dat ze niet even zoals hier de koelkast opentrekken en eten kunnen pakken.

Het is daar elke dag weer overleven en de kinderen daar helpen met de jacht en visvangst. Door een presentatie te geven in groep 7A en 7B heb ik de leerlingen het cultuur verschil kunnen laten zien, dat de kinderen daar ook een toekomst verdienen en dat het juist zo belangrijk is dat ook hun daar goed onderwijs kunnen krijgen. Na afloop kregen de leerlingen een quiz hierover en ik heb na afloop vele positieve reacties over gekregen.

Ze vonden het een interessante presentatie, ook hebben ze meer besef hoe goed wij het hier hebben in Nederland en dat was ook mijn doel. Ik vond dit ontzettend leuk om te doen. Presenteren is echt mijn ding, voor grote groepen staan iets kunnen vertellen en een boodschap kunnen overbrengen geeft mij weer een goed gevoel.

Batting

Als finalist zet ik mij in voor het goede doel wat verbonden is met de organisatie van Miss World Nederland, ook ben ik maatschappelijk betrokken. Voor mijn maatschappelijke actie heb ik De Batting in Harlingen gevraagd of ik tijdens 1 van de activiteiten kon helpen.

Op vrijdag 25 mei werd er een bruin café georganiseerd met live muziek in het restaurant van De Batting. Ik heb mij hiervoor als vrijwilligster aangemeld en ik heb deze middag met veel plezier beleeft.

De mensen konden genieten van live muziek door Piet Rinsma, een geweldige zanger die prachtig alle oude smartlappers zong. De mensen genoten hiervan en begonnen ook mee te zingen, wat ik fantastisch vond om te zien.

Ondertussen deelde ik advocaatjes en bitterballen uit, want tijdens het luisteren naar de muziek konden de mensen genieten van een hapje en een drankje. Ik vond het mooi om te zien hoe de mensen genoten, praten met elkaar en konden genieten van het feit dat ze samen een gezellige middag beleefden.

Het is dankbaar werk als je iets voor ouderen kunt betekenen. Mijn opa heeft zelf een jaar in de Batting gewoond en toen hij nog leefde kwam ik hier elke week. Het gaf mij een goed gevoel dat ik nu iets kon betekenen voor de andere ouderen hier, net als dat ik er ook altijd voor mijn opa was.

Door deze leuke middag heb ik mij aangemeld als vrijwilligster om 1 x in de 2 weken tijdens het bruin café te helpen, ik vond dit zo ontzettend leuk dat ik dit zeker vaker wil gaan doen.