CityProms 2018 biedt podium aan Friese muzikanten

HARLINGEN - Muziek leeft in Friesland. Duizenden amateurmuzikanten zijn actief in harmonieorkesten fanfares, showkorpsen, koren en dansgroepen.

Tijdens het CityProms festival komt Fries muzikaal talent volop aan bod. CityProms is het grootste gratis toegankelijke klassieke muziekfestival van het Noorden en wil met het festival een breed publiek de schoonheid en veelzijdigheid van klassieke muziek laten beleven. Het festival vindt plaats van 28 juni tot en met 1 juli in de binnenstad van Leeuwarden.

CityProms er is voor jong en oud, voor kenners en beginners, voor professionals en amateurs. CityProms biedt een podium aan zowel beroemde (nationale en internationale) artiesten zoals Gautier Capuçon, Noord Nederlands Orkest, Alice Sara Ott en Camerata RCO, als aan duizenden veelzijdige Friese muzikanten en artiesten. Zo kan het publiek onder meer genieten van een gevarieerd programma met optredens van het Fries Jeugdorkest, het Sneker musicalgezelschap Muzt, het Fries accordeonorkest en nog veel meer.

Duizenden muzikanten in heel Friesland bereiden zich momenteel voor op hun optreden tijdens CityProms. Zo is Jan Osinga met muziekvereniging De Bazuin Tzummarum volop bezig met de repetities voor het optreden tijdens Grutsk: het megafestival dat op zaterdag 30 juni plaatsvindt en waar tientallen Friese showkorpsen, fanfares en koren de hele dag door optredens verzorgen op diverse podia in de binnenstad.

Jan Osinga: ,,We werken hard aan de voorbereidingen, iedereen heeft er zin in. Sinds 2007 speelt Jan bariton saxofoon bij De Bazuin. Hij vindt het een mooie hobby: ,,Na een drukke werkdag krijg ik weer energie tijdens een avond muziek maken.”

De sfeer binnen de club is uitstekend: ,,Het is een dorpsfanfare met een echt familiegevoel. Een aantal leden is ook echt familie van elkaar.” Het korps heeft een eigen repetitieruimte:

,,Hiervoor hebben we met elkaar de oude gereformeerde Kerk omgebouwd. We hebben hiervoor een onderhoudsploeg in het leven geroepen. We zijn samen ook actief om de financiën op peil te houden. Al deze activiteiten en het muziek maken schept een band, het brengt mensen persoonlijk heel veel, het verbindt.”

De repetities voor het optreden tijdens CityProms zijn in volle gang: ,,Ook dat zorgt voor verbondenheid. Samen leven we naar het evenement toe en samen kijken we er naar uit.”

CityProms vindt plaats van 28 juni tot en met 1 juli in de binnenstad van Leeuwarden. Kijk voor het programma op cityproms.nl.