Houten portretten Heemskerck en Barentsz voor expeditieschip

HARLINGEN - Geiske van der Zee overhandigt zaterdag 2 juni om 14.00 uur portretten van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck in eikenhout aan stichting Expeditieschip Willem Barentsz. De portretten zijn gemaakt door Geiskes’ man Jan Obbema. Ze zijn vanaf zaterdag te bewonderen in het Bezoekerscentrum.

Jan Obbema heeft voor de herbouw van het expeditieschip al eens een dekbalk gesponsord. Sinds zijn pensionering maakt hij houtwerken. Speciaal voor de stichting heeft hij de portretten van Barentsz en Heemskerk uitgesneden. Het is de bedoeling dat de portretten uiteindelijk een plek krijgen aan boord van het schip.

In 1596 vertrokken Barentsz en Heemskerck op hun derde expeditie naar het Noorden om daar een doortocht naar China te vinden. Heemskerck was de schipper, Barentsz de expeditieleider. Van Barentsz is eigenlijk maar één eigentijds portret bekend, dat na zijn dood is gemaakt in 1613 door Abraham Konick.

Mogelijk staat hij nog afgebeeld op een schilderstuk van Aert Pietersz bij de Compagnie van kapitein Jan de Bisschop en Vaandrig Pieter Egbertsz Vinck uit 1599 (Amsterdams Museum). Barentsz overleed op de terugtocht vanuit Nova Zembla in 1597.