Stel uit Sint Annaparochie opent pop-up Streekwinkel

SINT ANNAPAROCHIE - Monique en Ronny Uithof uit Sint Annaparochie openen donderdag 7 juni een pop-up Streekwinkel met Friese producten in Winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden. De winkel is tot en met woensdag 13 juni te bezoeken. De pop-up winkel gaat open in het kader van de Streekweek.

In samenwerking met De Streekboer, Bioweb en Eetbaar Fryslân zijn Monique en Ronny erin geslaagd om de winkel vol Friese producten te krijgen. Samen met Djurre Veensma van de Friese Streekbox wordt de Friese Streektas met een keur aan Friese producten gepresenteerd. De Streektas bevat ook recepten die te maken zijn van producten die op dit moment te verkrijgen zijn.

Zowel de eerste vrouw van Ronny als de eerste man van Monique zijn overleden. ,,We weten hierdoor ook hoe belangrijk een goede preventieve zorg voor je eigen gezondheid is. Wij eren de eenvoud en houden daarom zo van pure, stoere en onbewerkte producten om zelf thuis klaar te maken. Goed voor de mensen en goed voor de aardbol. Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Het maakt veel verschil als je minder vlees eet, geen eten weggooit en kiest voor lokaal geproduceerd en seizoensgebonden voedsel.”

Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie en projectleider Eetbaar Fryslân is enthousiast over de pop-up Streekwinkel van Monique en Ronny. ,,In elke grotere plaats in Fryslân en natuurlijk in onze steden willen wij dit soort Streekwinkels. Elke Fries moet lokale en biologische producten uit Fryslân onder handbereik hebben.”

Eetbaar Fryslân ondersteunt dan ook de crowdfundingsactie van Monique en Ronny om dit najaar in Leeuwarden een definitieve streekwinkel met als naam Jouw Dagelijkse Kost te realiseren. Monique en Ronny hebben al een pand op het oog. ,,Je kunt straks in onze winkel de (biologische) producten van de Friese boer kopen, je kunt er ook eten, er zijn kookcursussen, lezingen, kinderactiviteiten, enzovoorts.”