Beeld Kleine Keizer onthuld

OUDE BILDTZIJL - Het beeld van Gerrit Keizer, ook wel Kleine Keizer, is zondag onthuld bij café het Graauwe Paard in Oude Bildtzijl.

De onthulling ging gepaard met muziek en een streekmarkt. Ook vond er een historische dorpswandeling plaats, waarbij biograaf Sytse Keizer vertelde over de geschiedenis van Keizer. In Aerden Plaats in Oude Bildtzijl zijn sinds zondag enkele items uit het leven van ‘klaine Gerryt’ tentoongesteld, waaronder zijn originele fiets.

Gerrit Keizer (1874 – 1946) was een markante en kleine man met grootse persoonlijkheid. Hij was nog geen meter groot, en werd van kinds af aan op kermissen te kijk gezet als natuurwonder. Op jonge leeftijd viel hij in handen van impresario’s en ging hij naar Amerika.

Nadat zijn moeder via een brief vernam dat het niet goed met hem ging, nam ze het dappere besluit om haar zoon daar hoogstpersoonlijk via een lange en avontuurlijke bootreis, te komen halen. Later reisde kleine Keizer de hele wereld over als artiest, zanger, muzikant en acrobaat.

De wens voor een standbeeld werd vanuit dorpsbelang mede mogelijk gemaakt met behulp van de Bildtsche Stichting. Kunstenaar Hans Jouta heeft het beeld van Kleine Keizer gemaakt.

Foto’s: Dual fotografie