Raamposters tegen bomenkap Dreeslaantje

FRANEKER - Behalve protesten op Facebook tegen de voorgenomen bomenkap aan het Dreeslaantje, zijn er nu ook raamposters gedrukt. De affiches zijn donderdagmiddag gratis af te halen bij Foto Hommema aan de Zilverstraat. Tevens zijn er handtekeningenlijsten beschikbaar.

Burgemeester en wethouders willen de bomen aan het voormalige trampad kappen, zodat er een opener park ontstaat met een beter zicht op de nieuwe raadszaal. Marco van Haaften, Margreet van Vossen, Gerdien Vlieger en Laura van Twillert willen dit plan met hun actie keren.

Zij stellen dat raadsleden destijds akkoord zijn gegaan met het voorstel om ‘een aantal bomen’ te kappen. In de praktijk blijkt het volgens hen om een stuk van 30 meter te gaan waar bomen worden gekapt, tot voorbij de ingang van het Dreeslaantje. Zij beschouwen dit als ‘historisch erfgoed’. De Vrienden van de Stad Franeker noemt het trace van de voormalige tramlijn op haar site ‘van historisch belang’.

De initiatiefnemers van het protest hopen de komende week zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen die ze willen aanbieden tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 14 juni. Ze willen daar ook gebruik maken van het inspreekrecht.