Kinderen blij met Jeugdpelgrimage

ST. JACOBIPAROCHIE - Wie denkt dat ‘pelgrimeren’ iets van ouderen is vergist zich. Regionale scholieren uit groep 8 lopen tot en met juni een mini-pelgrimstocht bij St. Jacobiparochie.

In gesprek over ‘levensvragen’ spreken de kinderen zich uit. Soms tot verrassing van zichzelf.

‘Pelgrimeren voor de Jeugd’ is een initiatief van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. In het kader van Santiago aan het Wad doen sinds kort ook Friese scholen mee.

Coördinator Agnes Dubelaar is opgetogen: ..Het Brabantse pelgrimscentrum Vessem vertelde over hun ervaring met jeugdpelgrimage. We hebben dat toegepast en het werkt. Als je ziet hoe serieus en met hoeveel plezier de kinderen meedoen.”

Een jongen schreef als reactie: ‘Dit was mijn beste dag van de wereld’. Zo’n achttien volwassen pelgrims uit de regio, zelf bekend met de pelgrimsreis naar Santiago de Compostela, lopen als vrijwilliger/begeleider mee met groepjes van drie kinderen. De mini-pelgrimstocht duurt een paar uur en eindigt waar ze begon: bij de Groate Kerk in St. Jacobiparochie waar het Santiago Pelgrimsinformatiecentrum is gevestigd.

Levensvragen

De coördinator bezoekt vooraf elke school met een gastles over ‘pelgrimeren’, over de pelgrimstraditie van Santiago de Compostela en het Friese Jabikspaad als aanlooproute. Wat het voor je betekent: elke dag ‘pelgrimeren’.

Eenvoud en geen luxe. Volhouden ondanks tegenslag. Je beperken tot het noodzakelijke – alleen wat past in een rugzak - terwijl je weken of maanden onderweg bent. Erop vertrouwen dat je ‘s avonds weer een slaapplek vindt.

Over het pelgrimsritueel onderweg in Spanje bij het Cruz de Ferro: het ijzeren kruis op de berg waar elke voorbijkomende pelgrim zijn of haar steen achterlaat met een zorg, een toekomstwens, een hoopvolle gedachte. Ook de kinderen bedenken een boodschap voor een eigen steentje.

Agnes Dubelaar: ,,Tijdens hun pelgrimswandeling vertellen ze elkaar over hun boodschap en laten de steen achter op een schaal in St. Jacobiparochie.” Tijdens het lopen legt de pelgrim-begeleider vragen voor waar de kinderen op reageren en over praten. Eenvoudige, maar essentiële levensvragen zijn het.

Zoals: denk je wel eens aan de toekomst? Wie waren tot nu toe beste vrienden op je levenspad? Noem eens iets bijzonders dat je vader, moeder, broer of zuster voor je gedaan. Of: Als er een pilletje bestaat dat altijd gelukkig maakt, zou je dat dan nemen? Wat vind je je beste en je slechtste eigenschap?

Alle gezindten

Pelgrimeren is bewegen, beleven en bezinnen. Volgens Santiago aan het Wad is het de moeite waard voor elke school, ongeacht gezindte. Studenten van de PABO Stenden Hogeschool hebben lesmateriaal ontwikkeld voor wie het thema wil verdiepen.

Jeugdpelgrimage is zowel voor kinderen als begeleiders een bijzondere ervaring merkt coördinator Dubelaar. ,,Een docente hoorde haar leerlingen over onderwerpen praten die ze nog nooit in de klas ter sprake waren gekomen. Twee kinderen uit dezelfde groep vertelden me dat ze tijdens de pelgrimswandeling voor het eerst met elkaar gepraat hadden. En dat ze hebben afgesproken dat vaker te doen. Bijzonder toch?”