Freerk Idzenga uit Oosterbierum 104 jaar

OOSTERBIERUM - Freerk Idzenga uit Oosterbierum is dinsdag 104 jaar geworden. Burgemeester Hayo Apotheker is bij de jarige langs gegaan om hem te feliciteren. Een traditie die is ingezet toen Idzenga 100 werd.

Idzenga is geboren op 13 juni 1914 aan Het Fiskerspaed in Oosterbierum. In 1935 leerde hij zijn vrouw Klara kennen. Zij trouwden op 25 mei 1939.

Bij de mobilisatie in september 1939 moest hij zich melden als militair in Leeuwarden en werd vervolgens naar Haarlen gestuurd.

Armoede en angst

Toen Nederland werd bezet door de Duitsers keerde hij terug naar Friesland. De daaropvolgende vier jaren waren slecht. Veel armoede en constante angst.

Na de oorlog werkte hij een tijdje als timmerman bij een timmerbedrijf. In 1947 begon hij zichzelf met het slopen van huizen en het verkopen van tweedehands materialen en meubelen. Later vestigde hij in Oosterbierum de bekende meubelzaak.

Reizen

Vanaf de jaren zeventig reisde het echtpaar veel met de camper. Deze reizen hebben ze samen ongeveer dertig jaar kunnen maken. Zijn vrouw Klara overleed na een gelukkig huwelijk van bijna 71 jaar. Zij kregen vier kinderen.