Bestuurscrisis binnen Sc Franeker

Het bestuur van Sc Franeker verkeert in crisis. Directe aanleiding is de aanstelling van een trainer voor de A-junioren waarna twee bestuursleden, Yke Luinenburg en Oscar Zijlstra, per direct zijn opgestapt. Het afgelopen weekend leidde de kwestie zelfs tot een handgemeen in een café. Voor donderdagavond 21 juni is door een aantal ontevreden leden een bijeenkomst belegd in De Doelen in Franeker. Het zittende bestuur is daar niet bij betrokken en heeft op haar beurt een informatieavond uitgeschreven op donderdag 28 juni, in de kantine van de voetbalclub.

De ruzie heeft zijn diepere wortels in de moeizame verhouding tussen het ‘zondag’ en ‘zaterdag’ binnen de club. Luinenburg en Zijlstra verwijten de andere bestuursledern achter hun rug om te hebben gehandeld bij de aanstelling van de trainer. Bovendien menen zij dat er onvoldoende openheid van zaken wordt gegeven omtrent de financiën.

Het bestuur, dat pas in september vorig jaar is aangetreden, zegt in een reactie de hele gang van zaken zeer te betreuren. ,,De belangrijkste aanleiding was de procedure en de benoeming van de trainer voor de JO19-1. Als de wijze waarop dit is gegaan anders was verlopen met alle betrokkenen, had veel voorkomen kunnen worden.’’