Hoge opkomst bijeenkomst over SC Franeker

FRANEKER - Op initiatief van een pas opgerichte stuurgroep hebben ruim honderd leden gisteravond in de de spreekzaal van Grandcafé de Doelen tekst en uitleg gekregen omtrent het aftreden van bestuursleden Oscar Elsinga en Yke Luinenburg.

Luinenburg legde uit wat voor hen de reden was om op te stappen, en nam hierbij de een stukje geschiedenis door. Die begint bij het besluit van het toenmalige bestuur om naar één speeldag te gaan: op zaterdag. Er kwam in overleg met het bestuur een werkgroep Zondag om het prestatievoetbal op zondag te behouden.

Toch onstond er onrust, wat vorig jaar leidde tot een nieuw bestuur. Daar ontstonden volgens Elsinga en Luinenburg ook wrijvingen. Ze waren het niet eens met de procedure rondom de ruil van trainers van Zondag 2 en JO19-1.

De aanstellingen vonden plaats zonder overleg met de JO19-coördinator en het bestuurslid Zaterdag, stellen de twee opgestapte bestuursleden. Ook was een ander deel van het bestuur hiervan niet op de hoogte gebracht. Dit is de voornaamste reden dat de bestuursleden zijn opgestapt.

Meer punten van kritiek werden echter tijdens de bijeenkomst aangestipt. De stuurgroep heeft gisterenavond ook duidelijk gemaakt zo niet verder te willen. Daarnaast bestaat er de wens om zo snel mogelijk een nader bestuur te formeren; drie bestuursleden mogen van de leden vertrekken.

De stuurgroep wil daarnaast terug naar één speeldag, om rust te brengen binnen de club en ook omdat het volgens de stuurgroep financieel beter te verantwoorden is; er gaat te veel geld op aan twee prestatie-elftallen. Hierdoor is er geen geld meer over om andere problemen aan te pakken: een eigen kantine, een deugdelijke accommodatie en aandacht uitgedrukt in deugdelijk materiaal voor de overige teams.

Door deze plannen kracht bij te zetten, zijn de aanwezigen gevraagd een handtekening te zetten. Tachtig mensen hebben getekend.

Namens de stuurgroep zullen aankomende zondag nog wel drie afgevaardigden om de tafel gaan met de huidige voorzitter en twee zittende bestuurders. Indien hier niets uit komt, zal een algemene ledenvergadering uitgeroepen worden.

De bijeenkomst in De Doelen vond plaats op initiatief van ontevreden leden. Het zittende bestuur was er niet bij betrokken, en heeft een informatieavond uitgeschreven op donderdag 28 juni in de kantine van de voetbalclub.