Kleurrijke straatkunst in Harlingen

HARLINGEN - Drie (inter)nationale 3D StreetArt-kunstenaars spuiten en schilderen begin juli grote 3D-kunstwerken op straat in het centrum van Harlingen. Dit doen zij in het kader van het eerste StreetArt Festival Harlingen, dat van 4 tot en met 13 juli plaatsvindt.

Er komen kunstwerken op de Kleine Voorstraat, voor de Raadshuistoren, op de trap van het Havenplein en bij de doorgang van de Coupure als entree naar de Willemhaven. Ook wordt er een zogenaamde ‘Mural’ (muurschildering) gemaakt op de voormalige houtopslagloods Hubert Jans op de Willemshaven.

Maritieme karakter

De (3D)streetpainters Matthew May (NL), Eduardo Relero (ES) en Tony Cuboliquido (IT) gaan bijzondere kunstwerken in het thema van het ‘maritieme karakter’ van Harlingen creëren. Woensdag 4 juli geeft burgemeester Roel Sluiter samen met kunstenaar Matthew het startschot met een 3D kunstwerk nabij de Raadhuistoren op de Voorstraat.

De kunstwerken gaan Harlingen verfraaien en meer kleur geven, laten de initiatiefnemers Karen Brugman en Sue Smeding weten. Het idee voor het festival namen zij mee van diverse reizen en het bezoeken van grote steden waar oude gebouwen, muren en zelfs hele wijken worden opgevrolijkt met straatkunst.

Jaarlijks evenement

,,Wij vonden dat Harlingen hier en daar ook wel wat meer kleur en een ‘likje verf’ kon gebruiken. Zo kwam van het een het ander en start in juli het begin van een StreetArt route in Harlingen”, aldus Karen. Het streven is om het StreetArt Festival Harlingen jaarlijks terug te laten keren. “De gemeente Harlingen is heel enthousiast, heeft er subsidie voor vrijgemaakt en werkt van harte mee.”

“Harlingen zal met deze unieke kleurrijke kunstwerken goed op de kaart komen. Dit trekt veel toeristen met verschillende interesses aan, wat zorgt voor een positief effect op de Harlinger economie”, stelt Sue. Ondernemers kunnen ervoor kiezen om een kunstwerk te sponsoren en een kunstwerk te laten vervaardigen in de omgeving van hun onderneming, wat ervoor zal zorgen dat de onderneming meer bekijks heeft.