Waadhoekers reizen op groene wijze tijdens Elfwegentocht

FRANEKER - Het bestuur en de medewerkers van gemeente Waadhoeke doen mee aan de Elfwegentocht, en reizen twee weken lang zo duurzaam mogelijk. Het college van B&W geeft maandag 2 juli het startschot door de stempelkaart van medewerkers die op de fiets zijn voor het eerst te bestempelen.

Fossielvrij reizen

Van 1 tot en met 14 juli 2018 wordt de Elfwegentocht georganiseerd. Het is een initiatief van mbo- en hbo-scholieren uit Friesland. Bedrijven en organisaties worden gevraagd om twee weken fossielvrij te reizen. Gemeente Waadhoeke doet hieraan mee.

Op het gemeentehuis zijn er acties om het carpoolen, het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer te stimuleren. Er worden dienstfietsen aangeschaft zodat medewerkers deze voor korte dienstreizen kunnen gebruiken. De oude dienstfietsen worden op het station neergezet, zodat medewerkers die met het openbaar vervoer komen met de fiets van en naar het gemeentehuis kunnen fietsen.

Blauwe diesel

Daarnaast heeft de gemeente Waadhoeke bij wijze van proef twee voertuigen van de buitendienst geschikt gemaakt voor blauwe diesel. Blauwe diesel wordt gemaakt van afvalproducten van de voedingsmiddelenindustrie, zoals oud frituurvet, en is biologisch afbreekbaar. Bovendien is de biobrandstof emissiearm.

Wanneer er op pure blauwe diesel wordt gereden (er zijn ook combinatiebrandstoffen), daalt de CO2-uitstoot tot wel negentig procent. Bij de gemeente Waadhoeke gaat het om de vrachtwagens die het grof vuil en de takken ophalen. Zij zijn de hele dag onderweg en verbruiken dus relatief veel brandstof.

Stoet over Afsluitdijk

Dinsdag 3 juli om 14.30 uur komt er een grote stoet fossielvrije voertuigen uit Noord-Holland over de Afsluitdijk. Circulair Noord Holland ontmoet vandaag Circulair Friesland in het dorpshuis De Rede in Ried.

Er is een markt van circulaire producten uit beide provincies en er is een wedstrijd tussen gedeputeerden wie het langzaamste 11 meter kan fietsen. Wethouder Jan Dijkstra is hier ook bij.

Parade Elfwegentocht

Op zaterdag 14 juli is er een parade van Drachten naar Leeuwarden over de N31 met alleen maar duurzame voertuigen. Gemeente Waadhoeke zet dan de vrachtwagens in die op blauwe diesel rijden. Wethouder Jan Dijkstra rijdt mee in één van de vrachtwagens.