Dubbelexpositie in Melkfabriek Ried

RIED - Werken van Christiana van Lammeren en Marijke van Ewijk zijn van zondag 15 juli tot en met zondag 26 augustus te zien in de Melkfabriek in Ried.

Christiana van Lammeren (1990) studeerde in 2013 af aan Academie Minerva in Groningen en woont en werkt in Haarlem.

Met oog voor kleine dagelijkse gebeurtenissen in haar omgeving construeert ze met haar aquarellen tere beelden. Beelden om te verzachten en om de ogenschijnlijke kleinigheid van een herinnering of momentopname heel even tot je te laten spreken.

De werken tonen een tijdelijke verstilling, een korte glimp van wat ervoor is geweest en een vertrouwde aanname van wat er nog gaat komen. De aquarellen komen geruststellend over als een schets naar een intieme herinnering.

Het is dit vergankelijke en invoelbare karakter dat in al haar werk een belangrijke rol speelt. In haar schilderijen legt ze daarvoor de nadruk op vele nuances en kleurschakeringen die bij bloemen en planten aanwezig zijn. De tactiliteit en stofuitdrukking van een blad of de huid van een hand wordt met veel aandacht tot uitdrukking gebracht.

Marijke van Eijk (1950) houdt zich bezig met diverse genres en technieken, zoals portretten, pastels, olieverfschilderijen, muurschilderingen (binnen en buiten), assemblages en objecten. Kunst betekent voor haar het creëren van nieuwe perspectieven, die tot stand komen door het oproepen van herinneringen

Vanaf de kunstacademie probeert zij zich steeds opnieuw los te maken van wat zij geleerd heeft, zowel wat betreft de technieken en in het zien. De beelden ontstaan vanuit de spanning tussen fantasie en werkelijkheid.

Reizen door Azië en Zuid-Amerika leverden haar inspiratiebronnen op. De architectuur en levensstijl van andere culturen fascineren haar.

Dagboeken met teksten en schetsen worden als ondersteuning hierbij gebruikt. Door contrastrijk kleurgebruik en realistische vormen ontstaat de sfeer van het werk. Herinneringen en emoties spelen een grote rol bij het bepalen van de vormen en kleuren in haar werk.

De expositie is te bezoeken op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.