‘Zwerfvuilopruimer’ Anne Bajema krijgt hulp van wethouder

FRANEKER - Anne Bajema kreeg woensdag tijdens het opruimen van zwerfvuil hulp van Jan Dijkstra, wethouder natuur en milieu. Dijkstra sprak tijdens dit karwei zijn waardering uit voor Anne, die veel initiatieven heeft genomen om Franeker en omgeving schoon te houden.

Bijna vier jaar geleden ging Anne voor het eerst met prikstok en veiligheidsvest de Franeker straten op. Hij ziet de straten als het bord van de natuur, en wie wil er van een vies bord eten?

Hij begon zijn schoonmaakronde in de Professorenbuurt, maar inmiddels is zijn route behoorlijk uitgebreid. Via De Skûle Welzijn doen er steeds meer vrijwilligers mee, waardoor het schoon te houden gebied groter kan groeien.

Eenmaal per maand combineren ze het opruimen van zwerfvuil met het ophalen van het oud papier. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor het sociaal welzijn.

Er worden ongeveer drie keer per jaar opruimacties georganiseerd in samenwerking met Omrin. De vrijwilligers krijgen een beloning voor het harde werken. Anne ziet deze initiatieven als het begin stadium en ziet dit graag nog groter groeien.

Meehelpen

Wethouder Jan Dijkstra is enorm te spreken over de initiatieven en de inzet van Anne voor de natuur. ,,Het werkt ook aanstekelijk. Wanneer de omgeving schoon is zal je ook niet snel iets op de grond gooien”.

Mensen die een handje willen helpen, kunnen dit allereerst doen om afval in de vuilnisbak te doen. Opgeven als vrijwilliger, kan ook.