Duisternis en stilte beleven tijdens Nacht aan het Wad

SINT JACOBIPAROCHIE - Het beleven van de duisternis en de stilte zijn de belangrijkste elementen van Nacht aan het Wad. Het festival vindt plaats op 25 juli bij Zwarte Haan.

Tijdens dit festival staat de nacht in al zijn facetten centraal: van de schemering vanaf 20.00 uur tot het ontwaken de volgende ochtend om zes uur. Zwarte Haan is één van de donkerste plekken van Nederland.

Pelgrims

Nacht aan het Wad valt samen met de aankomst van de pelgrims die dag in Sint Jacobiparochie. Zij lopen ’s avonds in een processie naar Zwarte Haan. Hun aankomst tegen acht uur ’s avonds is het startsein voor het festival.

Op het hoofdpodium bij de Slikwerker brengt RemoliNo ieder uur een deel van hun compositie ‘Skaad oer it Waad’, een filmische mix van onder andere klassiek, minimal en folk geïnspireerd door de nacht.

Muziek en verhalen

Gedurende de avond en nacht is er ruimte voor muziek, poëzie, kunst, verhalen en local food. Pelgrims vertellen over de avonturen tijdens hun wandeltocht. Wordbites neemt de bezoekers met een koptelefoon mee in een silent disco of woordwandeling.

Bij bakkerij De Eenvoud bakken mensen in een houtoven een eigen brood. Daarnaast zijn er de hele nacht excursies op de kwelder door it Fryske Gea, en neemt een gids van Landschapsbeheer Friesland de bezoeker mee in de wereld van de nachtvlinder.

Starbarn en nachttuin

Het festival is ook een kennismaking met de starbarn en de nachttuin. Het is de bedoeling dat er in de toekomst langs de Waddenkust een aantal Starbarns en nachttuinen komen, plekker om optimaal de nacht en de duisternis te beleven. Op het festival wordt een tijdelijke Starbarn gebouwd, waar het verhaal over de sterrenhemel wordt verteld.

Organisatie zoekt vrijwilligers

Voor dinsdag 24 en donderdag 26 juni zoekt de organisastie van Nacht aan het Wad naar mensen die willen helpen met de op- en afbouw. Voor het festival wordt gezocht naar vrijwilligers die willen helpen met de muntverkoop, het begeleiden van de artiesten, het schoonhouden van het terrein etc.

Mensen die interesse hebben, kunnen mailen naar r.koster@keunstwurk.nl.

Het festival kan door in totaal duizend bezoekers worden bijgewoond. De ticketverkoop is inmiddels gestart via www.nachtaanhetwad.frl.