Roerloze tijd bijna voorbij voor expeditieschip

HARLINGEN - Het expeditieschip van Willem Barentsz krijgt donderdag 19 juli om 14.00 uur haar roer. Belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn.

De romp is voor 95 procent gereed en de tewaterlating lonkt. Er zijn al ruim 26.000 uren van vrijwilligers in het schip gestoken.

Er wordt hard gewerkt om aan het eind van het jaar van stapel te gaan. Voor die tijd zijn er werkzaamheden die beslist moeten worden uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel is het roer.

Zorgvuldig meten

Het roer is bij dit schip een lange smalle zware eiken ‘plank’ van 5 meter lang en 15 centimeter dik, onderop 80 centimeter breed. Het gewicht bedraagt meer dan 500 kilo.

Bouwmeester Gerald de Weerdt heeft de vingerlingen (de ogen) aan de achtersteven van het schip en de roerpennen aan het roer bevestigd. Een precisiewerkje.

Door zorgvuldig meten en beitelen zijn de onderdelen van de scharnieren zodanig in lijn gemonteerd dat ze straks naadloos in elkaar schuiven. Het is een spannende klus. Hout werkt, niets is helemaal recht en tussentijds even passen is er niet bij.

Kanonnen

De scharnieren van het roer, de vingerlingen, zijn gefabriceerd en geschonken door Bram Visser van Visser Special Metal Products in Harlingen. Twee kanonnen zijn gedraaid en geschonken door Theunis Bakker van Mannen van Staal in Leeuwarden. Met een van die kanonnen zal een vreugdeschot worden afgevuurd op het moment dat het roer aan de achtersteven hangt.

Zwaar werk

Het onderwaterschip wordt vervolgens bevochtigd. Als dit goed verloopt, kunnen de huidgangen geheel aan de spanten worden bevestigd. Het gaat nog om het plaatsen van zo’n 2200 eikenhouten pennen met een keg en een wig (arc en deutel).

Ook moet er nog over een halve kilometer hennep in de naden van het onderwaterschip worden geklopt. Een secuur, tijdrovend en zwaar werk. Dan volgt een verfbehandeling. De spanning op de werf wordt voelbaar.