Expeditieschip Willem Barentsz heeft haar roer

HARLINGEN - Aan de Willemskade in Harlingen was het donderdag een drukte van belang. Het expeditieschip van Willem Barentsz kreeg haar roer.

Het eiken roer is vijf meter lang, vijtien centimeter dik en aan de onderkant tachtig centimeter breed. Het weegt ruim vijfhonderd kilo.

Bouwmeester bevestigde Gerald de Weerdt de vingerlingen (de ogen) aan de achtersteven van het schip, en de roerpennen aan het roer. Met een takel en een autokrik werd het roer vervolgens op haar plaats gehesen en gemanoeuvreerd.

De spanning was voelbaar. Hout werkt, niets is helemaal recht en tussentijds even passen was er niet bij. Het kon zomaar zijn dat het toch niet paste.

Tergend langzaam gleden de pennen in de ogen. Zonder gemor of gebeuk paste alles precies. Om het te vieren, bulderde het kanon van vreugde.

Duizend uur te gaan

Het plaatsen van het roer is een mijlpaal, maar voor het schip helemaal af is, hebben de vrijwilligers nog wel wat te doen. Het onderwaterschip wordt bevochtigd. Als dit goed verloopt, kunnen de huidgangen geheel aan de spanten worden bevestigd. Het gaat nog om het plaatsen van zo’n 2200 eikenhouten pennen met een keg en een wig.

Ook moet er over een halve kilometer hennep in de naden van het onderwaterschip worden geklopt. Een secuur, tijdrovend en zwaar werk. Dan volgt nog een verfbehandeling.

Er zijn al ruim 26.000 uren van vrijwilligers in het schip gestoken. Er zijn nog zo’n 1.000 uur te gaan voor de tewaterlating. Er wordt hard gewerkt om aan het eind van het jaar van stapel te gaan.

Mensen die het schip nu al willen bewonderen, kunnen elke dag terecht van 11.00 tot 17.00 uur op de Willemskade. In de weekenden van 13.00 tot 17.00 uur.