Afscheid van Juf Elly en Juf Klaasje

RIED - Het zal wennen zijn voor Elly bij de Leij-Vogels en Klaasje Talsma-Rombout. Als de zomervakantie over zes weken voorbij is, begint het nieuwe schooljaar op basisschool De Oanset in Ried. Maar niet meer voor de beide juffen. In de laatste week voor de vakantie namen zij afscheid. Ze gaan met pensioen.

Het werd een afscheid om nooit te vergeten. Juf Elly en juf Klaasje kregen vorige week een circusvoorstelling van de kinderen die ze samen met circus Salto ingestudeerd hadden.

Een dag later werden ze met een antiek Volkswagen T2 busje van huis gehaald, waarna de kleuters werden opgehaald. Een knipoog naar vroeger, toen Elly bij de Leij – toen nog Elly Vogels – met zo’n zelfde busje de kleuters van huis uit Dongjum, Boer, en ’t Kleaster ophaalde. Eerst nog met haar vader als chauffeur, want de jonge Elly had nog geen rijbewijs.

Klaasje Talsma begon haar carrière als juf op de kleuterschool in Peins, later fuseerde deze school met de school in Ried. Elly en Klaasje kenden elkaar al veel langer, ze zaten samen op de ULO en op de Kweekschool. Ze sloten dan ook niet voor niets tegelijk hun carrière af: ,,We zijn zo vertrouwd met elkaar, we weten meer van elkaar dan je van je neven of nichten af weet. Vorig jaar zeiden we tegen elkaar, ‘zullen we stoppen?’, maar we vonden het nog zó leuk dat we besloten er nog een jaartje aan vast te plakken.”

In al die jaren maakten de ervaren leerkrachten heel wat veranderingen mee in het onderwijs. Beide begonnen als kleuterjuf toen de kleuterscholen nog zelfstandig waren, later werden kleuterschool en lagere school samen de basisschool.

Klaasje Talsma begon aan de Neutraal Bijzondere Kleuterschool in Peins, Elly bij de Leij aan kleuterschool de Pikestjelp in Ried. Het schoolbord werd een digibord en de iPad deed zijn intrede op school, het onderwijs vernieuwde en de juffen vernieuwden mee.

Ondanks dat Ried een klein dorp is met zo’n 450 inwoners, heeft de school nog steeds bestaansrecht. De school heeft een regiofunctie en heeft ruim 50 leerlingen. Uit Peins, Boer, Dongjum, Kleaster Anjum en Schalsum komen de leerlingen naar Ried. Niet meer met het VW-busje zoals in 1972, de ouders moeten er nu zelf zorg voor dragen dat hun kinderen naar school komen.

Stoppen

Toen Elly bij de Leij zwanger raakte, moest ze verplicht ontslag nemen. ,,Dat was toen zo, als je kinderen kreeg, dan stopte je. Niet omdat je dat wilde, maar omdat dat de regel was,” vertelt haar echtgenoot Doeke bij de Leij, ,,Elly wilde dat helemaal niet. Ze had het geluk dat er in die tijd een tekort aan leerkrachten was, dus na de bevalling heeft ze meteen gesolliciteerd en is toen weer aangenomen.”

Nu zit het er dan echt op, op de drukbezochte receptie namen ouders en voormalige leerlingen afscheid van de beide dames. Directeur Wybren Dijkstra van basisschool De Oanset sprak de beide dames toe met lovende woorden. De directeur die wat jonger is dan beide dames, gaf eerlijk toe dat hij wel even op Google op had moeten zoeken waar ULO voor stond.