Topsporters moedigen meezwemmers 11stedenzwemtocht aan

FRANEKER - Olympisch kampioen Maarten van der Weijden zwemt op 18, 19 en 20 augustus de 11stedenzwemtocht. Zondag 19 augustus zwemt hij door Harlingen en Franeker.

De verwachte doorkomsttijd in Harlingen is om 14.00 uur en in Franeker om 16.30 uur. Deze tijden zijn onder voorbehoud. Voordat Maarten door de twee steden zwemt, is er een uitgebreid programma bij te wonen.

In Harlingen houdt burgemeester Roel Sluijter om 9.00 uur een welkomstwoord. Daarna is er een optreden van Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij is gespecialiseerd in longkanker en palliatieve zorg, en leest voor uit zijn boek ‘Slotcouplet’.

Lisanne Spaander heeft tot twee keer toe botkanker gehad, en is beide keren genezen verklaard. Zij zingt de nummers ‘Vechtersbaas’ en ‘Kijk naar mij’.

Inspirerende toespraak

Vervolgens spreekt Jaap de Haas over het onderzoek naar darmkanker. Voormalig langebaanschaatser Jan Ykema houdt een inspirerende toespraak voor de meezwemmers.

Om 10.00 uur luidt het startschot voor de meezwemmers voor de 500 en 2000 meter. Na het zwemmen wordt het lokaal opgehaalde bedrag bekend gemaakt en treden Jelle B en Frans Duijts op.

Daarna zwemt Maarten door de stad. Historisch figuur Anton Wachter stempelt zijn kaart af. Vervolgens zwemt Maarten door naar Franeker. Hier begint om 13.00 uur het programma, met opnieuw Sander de Hosson en Lisanne Spaander die het spits afbijten.

Churandy Martina moedigt aan

Vervolgens vertelt Gerard van Oortmerssen over het onderzoek naar botkanker. Churandy Martina en Rob Barel, triatlonkampioen en mountainbiker, spreken de meezwemmers toe, die om 15.00 uur los mogen.

Daarna is er opnieuw de bekendmaking van het lokaal opgehaalde bedrag. Pascal Redeker, Piter Wilkens en DJ Quickfinger treden op.

Om 16.30 uur zwemt Maarten door de stad, als alles volgens planning gaat, en zet hij koers naar de volgende stad. Meer informatie: www.11stedenzwemtocht.nl.