Meer treinen en bussen tijdens Tall Ships Races Harlingen

HARLINGEN - The Tall Ships Races in Harlingen brengen waarschijnlijk 300.000 mensen op de been. Een groot deel reist met het openbaar vervoer. Reden om een kijkje te nemen achter de schermen bij Arriva om te zien wat erbij komt kijken om alles in goede banen te leiden.

Het Culturele Hoofdstadjaar brengt veel mensen van buiten de provincie naar Fryslân. Als ze met het openbaar vervoer reizen, is Arriva de eerste partij waarmee ze te maken krijgen. Daar zijn de medewerkers zich maar al te goed bewust van. En dus trekt de vervoerder alles uit de kast om alles zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Tijdens grote evenementen, zoals the Tall Ships Races Harlingen, al helemaal.

Langere treinen

De voorbereidingen hiervoor begonnen dan ook al vorig jaar, vertelt regiodirecteur Milfred Hart. ,,We kennen de organisatie vanwege Tall Ships 2014. Toen was er al sprake van een goede afstemming, en dat is nu weer het geval. Vorig jaar rond deze tijd vonden de verkennende gesprekken plaats.”

Harm Geels, programmamanager corporate communicatie, voegt eraan toe: ,,Je ziet dat alle betrokken partijen vaker met het bijltje hebben gehad. Zowel door de gemeente Harlingen als door de Tall Ships-organisatie is er goed gepland. Dat maakt het voor ons makkelijker om scenario’s te maken.”

Die scenario’s zijn noodzakelijk. Het is in de zomermaanden drukker voor Arriva, omdat veel mensen koers zetten naar de Waddeneilanden. Daar komt nu Tall Ships Races Harlingen bij. Om de vele reizigers zo goed mogelijk op te vangen, wordt er extra materieel ingezet. Normaal rijden er treinen met twee coupés van Leeuwarden naar Harlingen en vice versa. Daar komt bij elke trein een coupé bij. ,,Twee keer per uur rijdt er een trein”, licht Hart toe. ,,Vaker kan niet, omdat de trein over enkel spoor gaat.” Elk uur vervoert Arriva per trein ongeveer achthonderd bezoekers.

Meer bussen

Het is ook mogelijk om met de bus in Harlingen te komen. Vanuit Leeuwarden geldt er een normale dienst, in plaats van een weekenddienst. Oftewel: er rijden meer bussen dan gebruikelijk in de weekenden. Geels: ,,Maar ook vanuit Noord-Holland en Sneek is er een verhoogde dienstregeling. Per uur rijdt er twee keer per uur een bus van en naar Noord-Holland en Sneek.”

Ook de mensen die met de auto naar Harlingen komen, reizen het laatste stuk met Arriva. Deze bezoekers kunnen parkeren bij de MC Donalds, aan de Kimswerderlaan en aan de Lange Baan. Hiervandaan rijden elk uur twaalf tot twintig pendelbussen. ,,Van vrijdag tot en met maandag vervoeren we op deze manier 120.000 bezoekers, verwachten we”, vertelt Hart.

Verdubbelde bezetting

De drukte in het kader van the Tall Ships Races, vraagt om een verdubbeling van de bezetting. Niet alleen vanwege het extra materieel. Er komen stewards op het station om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Geels: ,,Er zijn reizigers die naar de eilanden gaan, en meestal te herkennen zijn aan bijvoorbeeld een fiets, koffer en een hond. Die proberen we vooral met de trein te laten reizen. Mensen die naar de Tall Ships Races komen, willen we vooral met de bus laten reizen. We werken ook samen met de NS om alles zo goed mogelijk te regelen op de stations.”

Dat het druk gaat zijn op de trein- en busstations tijdens the Tall Ships Races Harlingen, is een ding dat zeker is. Toch verwachten zowel Geels als Hart dat alles goed zal verlopen. ,,We weten van de Tall Ships Races in 2014 dat er een fijne sfeer heerst onder de reizigers. Mensen snappen dat het druk is.”

De twee heren zelf verheugen zich in ieder geval al op het evenement. Hart: ,,Arriva is één van de hoofdsponsoren van LF2018. Tall Ships is zo bijzonder en uniek, het is mooi om daar als vervoerder een steentje aan bij te dragen.”

KADER

Tijdens the Tall Ships Races Harlingen zijn er verschillende vervoersbewijzen te verkrijgen. Mensen hebben keuze uit een dagkaart, of een kaart waarmee ze twee of vier dagen kunnen reizen. Zo’n multidagkaart kan interessant zijn voor toeristen, aangezien je er ook mee naar andere plaatsen kunt reizen. Mensen die Friesland bezoeken en hier minimaal één nacht verblijven, kunnen gratis reizen met de FryslânCard van Arriva. Deze kaart is te verkrijgen bij deelnemende verblijfsaccommodaties.