Fietsen door Bogt fen Guné tijdens City Wall Cross

FRANEKER - De Franeker City Wall Cross, sinds 2013 vast onderdeel van de Agrarische Dagen, kon financieel net de eindjes aan elkaar knopen. Het lukte met behulp van een groep trouwe sponsoren ieder jaar weer om het toch weer voor elkaar te boksen, maar de organisatie had moeite de touwtjes aan elkaar te knopen.

Daar komt verandering in. Onlangs zetten de organisatoren van de City Wall Cross en Gert-Jan Breman van Breman Schoonmaakgroothandel hun handtekening onder een sponsorcontract voor onbepaalde tijd. De nieuwe naam van het evenement is Breman City Wall Cross.

Mountainbikecity

,,Een enorme opsteker! Nu kunnen we nog beter iets neer zetten. We proberen er ieder jaar een zo goed en mooi mogelijk evenement te maken om zo de sport op de kaart te zetten. Waar Surhuisterveen de wielrencity van Friesland is, willen we van Franeker de mountainbikecity van Friesland maken”, vertelt Bart Boogaard van de organisatie.

,,Het moet een evenement zijn voor Franekers door Franekers. De toppers binnen het mountainbiken weten het evenement al aardig te vinden, maar amateurs kunnen ook mee doen. Liefhebbers, jeugd, iedereen is van harte welkom om mee te doen, met of zonder licentie. We willen ieder jaar iets anders in het parcours brengen.

Fietsen door café

Vorig jaar ging het parcours voor het eerst langs het water achter het bolwerk. Dit jaar mogen we gebruik maken van de helling van de zeepkistenrace. Als je bovenaan de helling staat, kijk je even zó de stad in, tussen de torens op het Sjûkelân door. Geweldig dat we die helling mogen gebruiken, we hebben een hele fijne samenwerking met de organisatoren van de Agrarische Dagen.

De fietsen gaan ook dit jaar weer door café De Bogt fen Guné, dat is ook uniek. Het parcours is ruim een kilometer lang. Omdat op zaterdagavond het vuurwerk wordt afgestoken op dezelfde plek, kunnen we het parcours niet van tevoren klaar zetten. Met veel kunst- en vliegwerk redden we het om het op zondagmorgen in vier uren op te bouwen, de wedstrijd is op zondagmiddag.”

Duurzame sport

Gert-Jan Breman is eveneens verguld met de samenwerking. ,,We krijgen heel veel aanvragen voor sponsoring. Voor ons is het belangrijk dat het mountainbiken een duurzame sport is. We willen geen evenementen sponsoren waarbij het milieu onnodig belast wordt. Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons bedrijf.

Ik wilde wel een groene sport sponsoren, maar moest er zelf ook in geloven. Toen kwam ik deze enthousiaste groep kerels tegen. Waar zij voor staan en wat wij uit willen dragen, past bij elkaar. Zij kregen het evenement net rond, dat gaan wij nu voor onze rekening nemen.”

Vertrouwen voor toekomst

Jan Tjeerd ten Hoeve van de organisatie: ,,Dit is voor ons een luxepositie. Het geeft vertrouwen voor de toekomst. Het voelt ook als waardering voor waar we mee bezig zijn. Er moet een flink, stevig, fantastisch evenement komen te staan. We streven ernaar de jeugd van Franeker en omgeving enthousiast te krijgen. Heb je een mountainbike? Geef je op en doe mee. Geen mountainbike maar wel graag meedoen? We hebben een paar leenfietsen, dus dat hoeft geen belemmering te zijn om het eens te proberen.”

Wie meer wil weten over de Breman City Wall Cross die dit jaar op 23 september gehouden zal worden, kan terecht op de Facebookpagina of volg het Instagram-account.