Hoe kom je Harlingen in tijdens Tall Ships Races 2018?

HARLINGEN - Met een verwacht aantal bezoekers aan de Tall Ships Races van 300.000 heeft de organisatie voorbereidingen getroffen om de bereikbaarheid voor bezoekers aan de de stad te waarborgen.

Zo hebben de gemeente Harlingen, Stichting Harlingen Sail en Arriva afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van de stad met het openbaar vervoer, zijn er taxistandplaatsen ingericht, speciale parkeerplaatsen voor bezoekers, bewaakte fietsenstallingen en is er een speciale mindervaliden parkeerplaats nabij het evenemententerrein.

Met de trein

Tijdens de Tall Ships Races is de capaciteit van de treinen verhoogd en kunnen er meer reizigers dan gebruikelijk van en naar Harlingen reizen. Ook zet Arriva extra personeel in op de perrons en in de treinen. Bezoekers die met de trein naar Harlingen reizen kunnen doorreizen tot Harlingen Haven. De laatste trein vertrekt om 23.49 vanaf Harlingen Haven.

In Leeuwarden zet Arriva tijdens de Tall Ships Races extra personeel in op de perrons en in de treinen. Bij topdrukte wordt gewerkt met een vlakverdeling om de maximale capaciteit te waarborgen. Toeristen naar de eilanden wordt gevraagd rekening te houden met mogelijk langere reistijden.

Met de bus

Arriva zet extra pendelbussen in vanaf Sneek en Alkmaar. Alle bussen rijden tot Harlingen Centraal. Vanaf daar kunnen reizigers gratis met de trein naar Harlingen Haven. De dienstregeling is op te vragen via www.arriva.nl.

Met de auto

Bezoekers die met de auto naar het evenement reizen kunnen hun auto parkeren op speciale parkeerplaatsen die tot 02.00 uur permanent worden bewaakt. Bezoekers met de auto volgen de bebording langs de wegen om naar de juiste parkeerplaats te rijden. Een parkeerplaats kost €10,- per dag per auto. Er rijden vanaf de parkeerplaatsen gratis pendelbussen naar de havens. Parkeren in de binnenstad is alleen mogelijk op vertoon van een geldig zonebewijs. In de omliggende wijken is sprake van een vignetgebied.

Parkeren eilanden en met de auto op de boot

Toeristen van- en naar de eilanden kunnen zoals gebruikelijk parkeren op P1 of P2 en indien nodig op P3. Zij volgen hiervoor de gele bebording langs de invalswegen. Eilandtoeristen die met de auto op de boot moeten worden gevraagd hun boekingsbewijs te overleggen aan de controleurs.

Reizigers die door familie of vrienden worden afgezet kunnen zich laten afzetten bij de aangepaste Kiss and Ride Zone ter hoogte van P1. Vanaf daar vertrekt een pendelbus naar de veerterminal.

Minder validen

Minder validen die met een gemotoriseerd voertuig naar het evenement komen en een mindervaliden kaart hebben kunnen parkeren bij het parkeerterrein van BDS op de Westerzeedijk. Dit terrein ligt het dichts bij het evenementengebied. Om hier te komen dienen automobilisten de afslag ter hoogte van Kimswerd richting Westerzeedijk te nemen. De kosten voor een dag parkeren bedragen €6,- per voertuig.

Op de fiets

Harlingen is tijdens de Tall Ships Races goed te bereiken met de fiets. Er zijn bewaakte fietsenstallingen op het voormalig Dukdalfterrein ter hoogte van de Zuiderhaven en ter hoogte van de BIldtseweg/Roptaweg. Fietsers betalen een bedrag van €2,- voor een bewaakte plaats. De fietsenstallingen worden tot 2.00 uur bewaakt. Fietsen zijn niet toegestaan in het activiteitengebied.

Taxistandplaats

Speciale taxistandplaatsen zijn ingericht bij het voormalig Dukdalfterrein bij de Spoorstraat en de Heiligeweg.