42 ronde en platbodemschepen onderweg naar Tall Ships Races

Harlingen - Begin deze week zijn vanaf de Beulakerwijde bij Giethoorn 42 ronde en platbodemschepen vertrokken richting The Tall Ships Races Harlingen.

Daar zullen deze ‘small ships’, van de voormalige Zuiderzee en de wateren er omheen, de Tall Ships ontmoeten. Tijdens The Tall Ships Races Harlingen zijn de ronde en platbodemschepen te bekijken in de zwaaikom van de Zuiderhaven en de aangrenzende Rozengracht.

De tocht van Noordwest-Overijssel naar de eindbestemming Harlingen is georganiseerd door de VSRP, de vereniging van schippers van ronde en platbodemjachten. Deze vereniging draagt het traditionele zeilen in stoere schepen uit, met houten masten, zijzwaarden, oude rompvormen en de windvaan in top.

Op de route vanaf Noordwest-Overijssel hebben ze deels de oude turfroute gevolgd via Steenwijk en Ossenzijl naar het Tsjûkemar. Vanaf daar gaat de vloot richting de museumhaven van Terherne.

Woensdag 1 augustus is de kade van Wergea vrijgemaakt, waar de schepen zullen aanleggen. Op donderdag 2 augustus vaart de vloot gepavoiseerd langs Leeuwarden en Franeker richting Harlingen.

De verwachting is dat de schepen tussen 13.00 uur en 14.00 uur over het Van Harinxmakanaal komen aanvaren. Van vrijdag 3 augustus tot en met maandag 6 augustus maken ze onderdeel uit van The Tall Ships Races Harlingen.