Marrit Zeinstra succesvol op Europese kampioenschappen Kaatsen

FRANEKER - De keatswike werd vorige week in Franeker met een show geopend, zaterdag was de laatste kaatsdag en werd de week afgesloten met het llargues.

Er was gekozen voor een kaatsweek met de PC als middelpunt. Waarschijnlijk geen gelukkige keuze. Nu viel het evenement voor een groot deel samen met andere grote evenementen zoals de Tall Ships Races in Harlingen.

De kaatsweek kwam al met al niet uit de verf en kreeg niet de publieke belangstelling die het verdiende. De warmte speelde eveneens een rol; de meeste wedstrijden werden op het heetst van de dag gespeeld. Daar kwam nog bij dat het programma erg lastig te vinden was. Jammer, want de weinige toeschouwers die er wel waren, kregen leuke wedstrijden te zien.

Zo won Nederland zowel bij de dames als bij de heren het onderdeel ‘Internationaal Spel’. Dit spel wordt met twee teams gespeeld en lijkt het meest op tennis qua spelregels en telling, maar dan zonder net. Zowel de dames als de heren versloegen hun Spaanse tegenstander.

Voor Nederland kaatsten Marrit Zeinstra, Hendrieke van der Schoot, Hiske Zeinstra, Anne Monfils en Harmke Siegersma bij de dames, en Enno Kingma, Tjisse Steenstra, Hendrik Kootstra, Hans Wassenaar en Kees van der Schoot bij de heren. Een dag na de PC meteen weer volop aan de bak in de brandende zon.

Voor het wallball was een arena gebouwd op het Sjûkelân. Marrit Zeinstra was ook hier succesvol. Ze behaalde de finale bij de singles. Zeinstra kwam tegen Mar Giménez uit Valencia met een set en 7-4 achter en gaf op omdat ze teveel last had van een blessure aan haar vinger. In een eerdere wedstrijd bleef ze met haar nagel haken in een naad van de speelvloer, wat haar een gespleten nagel opleverde. Zeinstra spaarde liever haar krachten voor de dubbel.

De dubbelfinale speelde ze samen met met Harmke Siegersma. Ze verloren de finale van Ana Belén en Mónica Moya uit Valencia. Het heren dubbelteam werd vrijdag al uitgeschakeld. Bij de heren werden geen single-wedstrijden gespeeld, zij speelden in plaats daarvan het Llargues. Nederland wist op dat onderdeel geen prijs te pakken.

De keatswike ging als een nachtkaars uit. De prijsuitreiking die ergens binnen plaatsvond, had een betere plaats verdiend met meer aandacht. De Bredeplaats of het Sjûkelân had meer recht gedaan aan het evenement.