Subsidiepotje Burendag is helemaal leeg

Er zijn al bijna 5000 activiteiten aangemeld voor de landelijke burendag op 22 september. In Friesland staat de teller op ruim 350 buurten en wijken waar die dag iets wordt georganiseerd. Door die grote belangstelling is het budget nu op.

Met nog anderhalve maand te gaan is het goed mogelijk dat het recordaantal van 2017 (bijna 6.000 deelnemende buurten) verbroken gaat worden. In 97% van de Nederlandse gemeenten worden Burendagactiviteiten georganiseerd. Slechts in elf gemeenten zijn er nog geen activiteiten aangemeld. Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren Burendag jaarlijks op de vierde zaterdag van september.

Animo groter dan vorig jaar

De organisatoren kunnen nu al zeggen dat de animo nog groter is dan vorig jaar. Dat blijkt uit het feit dat het budget dat beschikbaar is voor Burendagactiviteiten al volledig is aangevraagd. Daarom is het vanaf nu niet meer mogelijk om geld aan te vragen voor een activiteit.

Het is nog wel mogelijk om een Burendagpakket aan te vragen via www.burendag.nl. Hier zijn ook tips en tools te vinden om er een onvergetelijke dag van te maken. Ieder jaar kunnen deelnemende buurten een bedrag tot 400 euro aanvragen bij het Oranje Fonds voor hun Burendagactiviteit. Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage moet de activiteit ervoor zorgen dat buren met elkaar in verbinding komen.

Organisatoren Douwe Egberts en Oranje Fonds hebben Burendag in het leven geroepen om buren dichter bij elkaar te brengen. Dit jaar gaan de organisatoren een aantal buurten een steuntje in de rug bieden. De buurten waar de speciale aandacht naar uit gaat, worden geselecteerd op basis van onderzoek naar verbinding in de buurt.

Jaarlijks doen inmiddels ruim 1 miljoen mensen mee. Buren kunnen via www.burendag.nl een Burendagpakket aanvragen. Dit kan tot 1 september of zo lang de voorraad strekt.