Vijf genomineerden voor de Anton Wachterprijs 2018

HARLINGEN - ‘Onder het ijs’ van Ellen de Bruin, ‘Wormen en engelen’ van Maarten van der Graaff, ‘Astronaut’van Pieter Kranenborg, ‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’ van Arjen van Veelen en ‘Kleihuid’ van Herien Wensink zijn de vijf genomineerde romans voor de Anton Wachterprijs 2018.

Voor de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar waren er deze keer een record aantal inzendingen. Maar liefst 133 boeken zijn beoordeeld door de juryleden Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter).

De prijswinnaar wordt begin oktober bekend gemaakt. De prijs, genoemd naar de hoofdpersoon van de bekende romancyclus van Simon Vestdijk, wordt uitgereikt op zaterdag 10 november in de Grote Kerk van Harlingen, Vestdijks geboortestad. De twintigste editie (de prijs bestaat sinds 1977) heeft ter gelegenheid van LF2018 een speciaal karakter.

Na het middagprogramma is er ‘s avonds, in samenwerking met de Taalkaravaan van Lân fan Taal, een avondprogramma onder de titel ‘Terug tot Anton Wachter’. Hiervoor zijn alle oud-winnaars van de Anton Wachterprijs uitgenodigd. De prijs werd eerder gewonnen door onder meer A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg, Tessa de Loo, Peter Buwalda en Niña Weijers.