Grote schoonmaakactie op Elfstedenroute

FRANEKER - De grote schoonmaakactie Skjin Wetter vindt zaterdag 6 oktober plaats in en rond het water van de Elfstedenroute. Duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en andere vrijwilligers ruimen onder meer bij Franeker en Harlingen zwerfafval op. Ook in Leeuwarden, Sneek en Balk stropen ze de mouwen op.

Daarnaast is er op elke locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval. Zo wordt er door kunstenaars van het verzamelde afval een nieuw object gemaakt, zal een kunstenaar met zijn visschrootmachine gaan magneetvissen, laat een hond zien hoe je zwerfafval opspeurt en wordt het verzamelde afval tijdens de dag gewogen.

Dit laatste is tevens belangrijk voor de prijsvraag die er wordt georganiseerd. Hieraan kunnen alle inwoners van Fryslân meedoen. Ze mogen raden hoeveel afval er op 6 oktober uit het water wordt gehaald.

Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân en de Elfstedengemeenten.