Jutter en wethouder nemen juttersbakken Zwarte Haan in gebruik

ZWARTE HAAN - Jutter Matthijs Lievaart en wethouder Jan Dijkstra nemen vrijdag symbolisch zes juttersbakken in gebruik bij Zwarte Haan. Onder het motto ‘Doe mee, verlos de zee!’ staan nu op zes plaatsen langs onze Waddenkust juttersbakken voor aangespoelde rommel.

Matthijs Lievaart is initiatiefnemer van het project tegen de plastic soep, sinds hij in 2010 op Goeree-Overflakee een berg afval verzamelde en hierbij een bordje plaatste met de tekst: ‘Doe mee, verlos de zee!’

Ondertussen zijn er langs de hele Nederlandse kustlijn al 150 juttersbakken te vinden. ,,Hoe meer mensen meedoen, hoe meer mensen bewust worden van het probleem van plasticvervuiling. Hierdoor zal er hopelijk ook minder plastic in zee belanden. En plastic-jutten is ook gewoon heel leuk”, zegt Matthijs.

De zes bakken in Waadhoeke staan bij Roptasyl, Oosterbierum, Koehool, Westhoek, Zwarte Haan en Nieuwebildtzijl. Bij de ingebruikname zingt Matthijs Lievaart onder begeleiding op accordeon enkele ‘geplastificeerde zeemansliederen’.