Boek vol ‘waar gebeurde ferhaaltsys fan rônom 1800 in Franeker’

FRANEKER - Oud-Franeker Theo Kuipers heeft een boekje samengesteld vol ‘waar gebeurde ferhaaltsys fan rônom 1800 dy allegaar te maken hè met Franeker en ut doën en laten fan de bewoaners’. De presentatie van ‘Skandebankjes’, dat wordt uitgegeven door het Genoatskap foar ut Behoud fan ut Franekers, is zaterdag 6 oktober om half twee in het stadhuis.

Het zijn vaak verhalen die ,,foaral te krijen heww met de skaduwkanten fan ut leven. In dy skaduw speule um saken ôf dy ut daglicht nyt altyd ferdraagt.’’

De verhalen zijn gebaseerd op stukken uit het archief van Tresoar over rechtszaken rond 1800 waar Franekers bij betrokken waren. Ze geven een boeiende inkijk in het leven van rijk en arm en de rechtspraak. Vooral de streken die de studenten van de Franeker Academie in die tijd uithaalden krijgen ruime aandacht.

Niet alleen de tekeningen van Wendy Tigchelaar maar ook de talrijke letterlijke citaten uit de rechtsstukken illustreren de, vaak met humor beschreven, verhalen.

Namen die voorbijkomen: Jan Bogtstra, Wetterauw, professor Camper, Arend van Duiden, De IJzeren dominee, Jan Pispòt en nog enkele tientallen andere namen en bijnamen van Franekers uit die tijd.

Dit is de eerste publicatie die is gebaseerd op de Taalgids foar ut Franekers, ook uitgegeven door het Genoatskap foar ut Behoud fan ut Franekers. Vanaf 8 oktober liggen de boeken te koop bij de Franeker boekhandels.