‘SchuldHulpMaatjes hard nodig in Waadhoeke’

FRANEKER - Ruim 4.000 van de in totaal ruim 18.000 huishoudens in de gemeente Waadhoeke kampen met schulden of lopen een groot risico in geldproblemen te komen. Werk aan de winkel dus voor de SchuldHulpMaatjes van stichting Lyk is Ryk. De eerste vier en de lokale coördinator ontvingen op woensdag 26 september hun certificaat.

Adriaan Stap (coördinator) uit Nij Altoenae, Arjen Bakker uit Menaam, Anna Jellema uit Bitgummole, Klazina Visser uit Dronryp en Tjerk Wiersma uit Ryptsjerk/Dronyp volgden kort voor de zomer een driedaagse cursus. Dat kon dankzij subsidie van het Kansfonds en het Oranje Fonds.

Overzicht maken

De vrijwilligers kregen op drie opeenvolgende zaterdagen professionele handvatten aangereikt om – als naaste – mensen te helpen uit de schulden te komen en te blijven. Dat begint met het samen met de hulpvrager in kaart brengen van alle inkomsten, uitgaven, schulden en betalingsachterstanden.

Als dit overzicht er is, gaan ze samen aan het werk voor de oplossing, bijvoorbeeld door betalingsregelingen te treffen of eventueel de stap te zetten naar professionele hulpverlening of de officiële schuldsanering.

Bestrijding problematiek

Hendrik Jan Graber van de landelijke vereniging SchuldHulpMaatje was naar de Kerk tussen de dijken in Nij Altoenae gekomen om de Maatjes hun certificaat te overhandigen. Hij bracht ook het bewijs van lidmaatschap mee voor Lyk is Ryk.

De stichting – in oktober 2017 opgericht op initiatief van acht protestantse diaconieën uit de gemeente Waadhoeke – is nu officieel de 86e lokale afdeling van de vereniging, die zich sinds 2010 inzet voor de bestrijding van schuldenproblematiek.

Onzichtbare situaties

Graber liet aan de hand van kengetallen zien dat er in principe volop werk is voor de nieuwe vrijwilligers. Ruim vierduizend huishoudens in Waadhoeke vallen in de risicocategorieën 8,9 of 10, wat betekent dat ze in meer of mindere mate in de financiële problemen zitten. ,,In zulke huishoudens is van alles aan de hand wat betreft betalingsachterstanden en andere schulden.”

Het is voor Lyk is Ryk de uitdaging om hen te bereiken, want slechts een fractie van deze mensen is nu in beeld bij de schuldhulpverlening. ,,De meeste schrijnende en uitzichtloze situaties blijven onzichtbaar. Schaamte speelt daarbij een belangrijke rol.”

Vicieuze cirkel

Voorzitter Janny Wijbenga van Lyk is Ryk legde uit dat het stichtingsbestuur samenwerking zoekt met zo veel mogelijk partijen die in contact staan met de gezinnen met financiële problemen. Het gaat onder meer om het gebiedsteam van de gemeente Waadhoeke, diaconieën en voedselbanken, maar ook woningcorporaties en werkgevers.

Zij kunnen de weg wijzen naar de SchuldHulpMaatjes en zo een uitweg bieden uit de vicieuze cirkel van schulden. Wethouder Boukje Tol van de gemeente Waadhoeke moedigt deze samenwerking van harte aan, zo zei ze.

Hulp nodig?

Waadhoeksters die kampen met (dreigende) schulden, kunnen zich ook zelf melden. Dat kan met en belletje of berichtje naar Adriaan Stap op (06) 282 32 190 of coordinator@schuldhulpmaatjewaadhoeke.nl. Adriaan komt na het eerste contact vrijblijvend op bezoek om uw situatie in kaart te brengen, en kan waar mogelijk de koppeling leggen met een Maatje.

Heeft u geen geldproblemen en wilt u anderen helpen om ook financiële vrijheid te ervaren? Meld u dan aan als Maatje. Ook dat kan bij Adriaan Stap.

Meer informatie: www.schuldhulpmaatjewaadhoeke.nl.