Voorstelling over trotse havenstad

HARLINGEN - Muziektheater ‘Op de Terp Almenum’ is een project van Under de Toer, onderdeel van LF2018. De voorstelling is te zien op 4, 5 en 6 oktober in de Grote Kerk van Harlingen.

In 1610, tijdens de Gouden Eeuw, bracht cartograaf en bouwmeester Jacob Lous Harlingen in kaart in opdracht van het stadsbestuur. Het werd een minutieus getekende driedimensionale vogelvluchtkaart. Lous laat een trotse stad zien, een onneembare vesting aan het Wad, poort naar het Friese achterland, het rijke Amsterdam en de rest van de wereld. Aan de haven, op de pleinen en in de kerken vieren ze het leven van de Gouden Eeuw. Ondertussen klotst het water tegen de stadswallen en trekt de wind aan. Een storm teistert de stad en zijn inwoners.

Artistiek leider Titia Bouwmeester brengt de kaart, de historische stad tot leven in de voorstelling. Er worden monumentale projecties op de muren van de Grote Kerk getoond, Markante personages, expressieve zangers, muzikanten en een bulderend orgel vertolken het leven in de stad. Veel beelden, geluiden en verhalen voelen opvallend hedendaags aan. De Gouden eeuw vormt een spiegel voor onze tijd.

Harlingers anno 2018 stappen in Lous’ getekende stad en kruipen in de huid van hun voorouders. Naast de hoofdrolspelers zorgt een keur aan amateurspelers, figuranten, kostuumontwerpers en naaisters, decorbouwers en musici ervoor dat Op de terp Almenum een uniek theaterspektakel wordt. De cartograaf, de rekenmeester, de landmeters en de stadsbewoners in het stuk krijgen een stem dankzij een geweldig zangkoor en muzikanten. Dat zijn samen meer dan 120 Harlingers.

Voor de voorstellingen op 4 en 6 oktober zijn nog kaarten beschikbaar. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Meer informatie en tickets via www.opdeterpalmenum.frl.