Publiekssymposium met opera Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

FRANEKER - Dit jaar is het precies 250 jaar geleden dat Eise Eisinga, samen met zijn vrouw Pietje naar Franeker verhuisde om zijn eigen wolkammerij te beginnen. In hetzelfde huis waar hij zes jaar later zou beginnen aan zijn Planetarium, nu het oudste nog werkende planetarium ter wereld. En in 1818, precies 200 jaar geleden, kwam Koning Willem I naar Franeker om dit huzarenstukje te bewonderen.

Om dit alles te vieren wordt op vrijdag 2 en zaterdag 3 november een publiekssymposium gehouden. Het resultaat van het onderzoek, door historici Arjen Dijkstra en Samuel Gessner, naar Eise Eisinga en zijn Planetarium wordt dan gepresenteerd. Dit onderzoek is gedaan ter ondersteuning van de kandidatuur van het Eise Eisinga Planetarium voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ook Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde geeft een presentatie. Op het programma staat verder een lezing verzorgt door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De afsluiting is in handen van het Rotterdamse gezelschap Intorno. Zij voeren de opera ‘Help mijn man bouwt een heelal’ op, waarbij niet Eise Eisinga centraal staat, maar zijn vrouw Pietje.

Het volledige programma staat op www.planetarium-friesland.nl.