Ellen de Bruin winnaar Anton Wachterprijs

HARLINGEN - Ellen de Bruin is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2018, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. De schrijfster krijgt de prijs voor haar roman Onder het ijs.

In het boek gaat een groep klimaatonderzoekers op expeditie naar het Noordpoolgebied. Bas Fretz, een jonge vrouw van 21 jaar, is een van hen. Zij gaat mee in plaats van haar hoogleraar die onverwacht is overleden en op wie ze stiekem verliefd was. De jury noemt het boek een ‘ambitieuze, onderzoekende en warmbloedige roman over menselijke drijfveren en dwaalwegen. (…) Klimaatwetenschap en liefdesrouw gaan een ongewoon verband aan in een roman die de verhalende spanning heeft van een reis, en de precieze psychologie van een laboratoriumonderzoek’.

De Anton Wachterprijs wordt uitgereikt op zaterdag 10 november in de Grote Kerk in Harlingen. Naast het middagprogramma (waarin ook de Ina Dammanprijs zal worden uitgereikt aan Maarten ‘t Hart) zal er ter gelegenheid van LF2018 in Harlingen een avondprogramma zijn onder de noemer ‘Terug tot Anton Wachter’. Alle oud-winnaars van de prijs, die sinds 1977 bestaat, zijn hiervoor uitgenodigd. Toegezegd hebben onder meer Peter Buwalda, Roos van Rijswijk, Herman Stevens, Arjan Visser, Niña Weijers. Christiaan Weijts en Maartje Wortel. Jankobus Seunnenga en Dick Vestdijk zingen teksten van Simon Vestdijk. De uitreiking op de middag is vrij toegankelijk, kaarten voor de literaire avond zijn verkrijgbaar via www.cc45harlingen.nl.