Zomerdorpshuis Boppeslach in Spannum van het gas af

Spannum - De Boppeslach is een zwaar verouderde accommodatie die toe is aan een opknapbeurt. Op initiatief van een paar enthousiaste Spannumers zijn er plannen gemaakt voor een grondige renovatie en uitbreiding van de Boppeslach.

Het werd al snel duidelijk dat dit op een duurzame manier zou moeten gebeuren. En dus gaat De Boppeslach van het gas af. De douches worden straks verwarmd door zonneboilers en de energie komt van zonnepanelen. Voor dit project is onder andere subsidie verleend door gemeente Waadhoeke (10.000 euro) en vanuit het Iepen Mienskip Fûns van de Provincie Fryslân (14.400 euro).

Streekwurk Noardwest organiseert vrijdag 5 oktober een werkbezoek waar Statenleden, gemeenteraadsleden en wethouders uit Noardwest-Fryslân kunnen zien wat er gebeurt met de IMF subsidies. Boppeslach van het gas af is één van de vier IMF projecten die vrijdag worden bezocht.

Rond 15.00 uur komt een bus met daarin 20 bestuurders in Spannum aan. Hier laat Spannum zien wat de mienskip kan bereiken. De komende winterperiode zal met behulp van vrijwilligers uit het dorp de hele renovatie van de Boppeslach uit gevoerd wordden. De 40 jaar oude keuken wordt er uitgesloopt, er komt een nieuwe vloer in. De zonnepanelen komen op het dak en de oude gaskachel kan naar de stort. Alles wordt geschilderd en opnieuw aangekleed. De Boppeslach wordt klaar gemaakt om in de zomer van 2019 weer het bruisende middelpunt van Spannum te kunnen zijn.

De groep van 20 bestuurder kunnen met eigen ogen zien dat de Boppeslach toe is aan een grondige renovatie. Maar ze gaan ook zelf ervaren hoe het is om in actie te komen. Ze gaan korfballen, kaatsen en jeu de Boulen.