Staande ovaties voor Op de terp Almenum

HARLINGEN - Na vele maanden van voorbereiding was het afgelopen weekend zover: de uitvoering van Op de terp Almenum. Alle drie de avonden waren uitverkocht, en ze eindigden telkens met een staande ovatie. Ruim 1.800 mensen hebben de vorostelling gezien.

Bedenker en regiseur Titia Bouwmeester heeft haar fantasie losgelaten op de vraag waarom de Harlinger cartograaf en bouwmeeter, Jacob Lous, naast gebouwen en straten ook zoveel schepen, mensen en andere details op de kaart heeft gezet. Lous, gespeeld door acteur Jack Vecht, kwam in Op de terp Almenum na het aannemen van de opdracht van twee kanten onder druk te staan. Rentmeester Fontein, vertolkt door Frank Belt, eist dat de rijkdom van de stad, zoals uitgedrukt in de grote dure gebouwen, goed zichtbaar op de kaart wordt gezet. Het jonge weesmeisje Fockelien, afwisselend gespeeld door Edda Kuipers en Luna Brouwer, vindt dat de liefde, de dood en het menselijke geluk belangrijker dan de gebouwen.

De ruim 120 Harlingers die meewerkten aan de productie hebben voor de enscenering van dat verhaal werkelijk alles uit de kast gehaald, met onder meer een orkest, twee koren, en een beeldscherm met daarop de wandelingen en gedachten van Lous. Componist Ben Lammerts van Bueren schreef dramatische muziek en beeldend kunstenares Sofie Doeland paste moderne Street View-technieken toe op de kaart van Lous, die daarmee tot leven kwam.

De Grote Kerk was net groot genoeg om alle scenes een plek te geven. Behalve de koorliederen over de vishandel, walvisvaart en de storm, waren er duetten over de liefde en de haat, over tovenarij en een preek vol zeventiende-eeuws medisch jargon die uitmondde in een aria. Weeskinderen rapten de tekst uit een historische brief waarin zij voor zichzelf opkwamen.

Op de terp Almenum is onderdeel van Under de Toer, een programma in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. \