Vlag gestreken op gewassenveld 50 tinten groen

OUDEBILDTZIJL - Twee van ‘boer Piet zijn trouwste vrijwilligers hebben de vlag op het gewassenveld 50 tinten groen aan de Oudebildtdijk gestreken. Daarmee is een officieel einde gekomen aan het project dat vanaf 20 april open was voor publiek en in die 5,5 maand 10.000 bezoekers trok.

Piet Hoekstra: ,,We kunnen nu in alle rust en met een goed gevoel de laatste gewassen oogsten. We hebben de laatste boekweit opgeruimd en de geweldige oogst van de sojabonen thuis gehaald. De vezelhennep en de snijmais zijn van het veld gehaald en de lelies opgezocht.’’

Het project Potatoes go Wild stopt nog niet. Piet Hoekstra gaat nu weer gewas en zaden klaarmaken voor de tentoonstelling Kunstsinnige Eerappels in het Natuurmuseum Fryslân vanaf 13 oktober.

Duurzame landbouw

Piet en zijn vrijwilligers hebben de aanlegsteiger en de fietsenstalling verwijderen en de borden aan de weg opgeruimd. Zo komt er een einde aan het prachtige project waar mensen konden zien (en proeven) hoe voedsel naast het huis kan groeien en hoe boeren zich inspannen voor een duurzame landbouw.

Meer dan 10.000 bezoekers kwamen genieten van het mooie veld en een praatje maken met Piet die vele mensen heeft geleerd hoe de diverse oude en nieuwe gewassen en vergeten groente groeien.

Aardappelweken

Stichting De Bildtse Aardappelweken (BAW) organiseerde in 2018 onder de noemer ‘Potatoes go Wild’ verschillende evenementen waarbij de verbinding tussen stad en platteland en onze voedselvoorziening centraal staat.

Zo werd een aardappeldiner georganiseerd voor 1250 gasten in tien boerenschuren en bracht de sticthting een viertalige gedichtenbundel ‘Poetic Potatoes’ uit die tot stand kwam door een uitwisseling met Valletta 2018 op Malta. De tentoonstelling Fruchtbere Grônd in zeven boerenschuren trok maar liefst zo'n 15.000 bezoekers en het gewassenveld meer dan 10.000!

De laatste activiteit is de tentoonstelling Kûnstsinnige Eerappels in het Natuurmuseum Fryslân van 13 oktober tot en met 6 januari 2019.