Wethouder maakt jeugd Fûgelsang enthousiast voor duurzaamheid

BERLTSUM - In het kader van de Dag van de Duurzaamheid en de Kinderboekenweek las wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke met milieu in zijn portefeuille, woensdag voor op CBS De Fûgelsang in Berltsum.

De Fûgelsang besteedt al jaren aandacht aan de Dag van de Duurzaamheid., waarbij jaarlijks een boek met allerlei verhalen over duurzaamheid door de school centraal staat. Dit jaar is dat het boek “De kracht van nieuwe energie”, dat voortkwam uit het het initiatief van de Duurzame Pabo en Urgenda.

Het boek bestaat uit verhalen voor alle leeftijden. De wethouder nam woensdag rustig de tijd om bij alle leerlingen een mooi verhaal voor te lezen en hier met de kinderen over te praten.

Windmolens, pinguïns en plastic

Bij de groepen 1 tot en met 3 ging het verhaal over een park met windmolens, bij de groepen 4 en 5 over de keizerpinguïns en het opwarmen van de aarde en bij de groepen 6,7 en 8 over de afvalberg en het plastic.

Bij dit laatste kon Dijkstra zijn eigen ervaring kwijt. Hij vertelde dat hij bij de zeedijk afval had verzameld en zich verbaasde over de hoeveelheid die je in een half uur bij elkaar raapt.

De kinderen luisterden belangstellend en reageerden enthousiast. Ze kwamen met allerlei vragen over het milieu, het aantal prullenbakken in Berltsum, de biodiversiteit, wat het beroep wethouder inhoudt en allerlei creatieve ideeën om de plastic berg en het gebruik van energie te verminderen.

De leerkrachten raakten door het enthousiasme van Jan Dijkstra en de kinderen ook enthousiast en willen met hun lessen verder gaan met dit onderwerp.

Wethouder Jan Dijkstra bood aan nog een keertje naar Berltsum te willen komen om samen met de leerlingen en de leerkrachten een goed gesprek te hebben over duurzaamheid en milieu.