Lezing over Harlinger scheepsbouwfamilie Van der Zee

HARLINGEN - Carolyt Koops geeft woensdagavond 24 oktober in het Hannemahuis een lezing over de scheepsbouwerfamilie Van der Zee in Harlingen. De avond begint om 20.00 uur.

In Harlingen begint Carolyts reis naar de familiesporen. Op de Algemene Begraafplaats in Harlingen liggen de graven van haar overgrootouders, betovergrootouders en die van de twee merkwaardige oud-oudtantes Janna en Jiskje van der Zee.

Toehoorders maken een tijdreis langs de familiesporen van nu naar zondag 12 oktober 1785, toen scheepstimmerman Tjebbe Jansz in de Grote Kerk in Harlingen trouwde met Jettske Rommerts. Extra aandacht is er voor Mariken jansz van der Zee, die in 1847, het jaar van het aardappeloproer, in de Blokhuispoort te Leeuwarden overleed, vanwege het stelen van wat melk.

Reis mee op de stroom van de tijd met de volgende unieke vloot die alleen tijdens deze lezing als drietal te bewonderen is: de Tjalk van Carolyt ; de Marian Gouda (houten scheepsmodel gebouwd in Gouda in 2012); de Drie Gebroeders (model van een tjalk, gebouwd in 1813 door de pake van Carolyts oerpake Meindert van der Zee in Heeg). Het scheepsmodel de Drie Gebroeders werd in 1973 door achterkleindochter Janna van der Zee (Carolyts oudtante) uit Rotterdam aan het Hannemahuis geschonken.

Aanmelden via 0517-413658 of museum@harlingen.nl.