Boaz Roelevink in voorprogramma Into the Ark

FRANEKER - Wie de rauwe stem van Boaz Roelevink hoort, verwacht niet dat dit de stem is van een pas zestienjarige. ,,Ik hoor wel eens dat ik de stem heb van een man die veel zware shag rookt. Maar ik rook niet en dat heb ik ook nog nooit gedaan’’, lacht de jonge zanger.

De wieg van Boaz stond aan de Schilcampen in Franeker. Na anderhalf jaar gingen zijn ouders hun droom achterna, ze verhuisden met het gezin naar Zuid-Afrika. De bedoeling was om daar een jaar te blijven, maar het beviel zo goed, dat het bijna acht jaar werden. Toen keerde de familie Roelevink terug naar Nederland en streek neer in Harlingen.

,,Dat was wennen, ik sprak goed Nederlands, maar ik kon het niet schrijven of lezen. De lessen in Zuid Afrika waren in het Engels. Maar het wende snel.’’ Het in Zuid-Afrika geleerde Engels kwam Boaz goed van pas toen hij aan het einde van de basisschool begon met rappen.

,,Ik had iets nodig om het ritme te ondersteunen. Mijn vader zei ‘waarom ga je niet gitaar spelen leren? Als je drie akkoorden kunt spelen, krijg je een gitaar van me.’ Met een heel klein gitaartje ging ik hard aan de slag. Op een dag kwam ik thuis uit school en toen lag er een gitaar. Mijn vader had woord gehouden en bij Hompy een gitaar gehaald, geweldig!

Ik wilde echt goed gitaar leren spelen en regelde gitaarlessen bij Harry Greve in Midlum. Toen ik de gitaar ongeveer een maand had, ging het mis. Ik had hem mee naar een vriend toen hij viel, de nek was gebroken. Ik was ontroostbaar, ik was er zo enorm blij mee.

Van mijn oma kreeg ik een oude Spaanse gitaar. Met die gitaar ging ik op de Voorstraat zitten spelen en zingen. Op die manier scharrelde ik geld bij elkaar voor een nieuwe gitaar. Tot mijn verbazing had ik het al snel bij elkaar.’’

,,Mijn ouders steunen me enorm, mijn vader speelt piano en gitaar, mijn moeder zingt. Toen ik tegen mijn vader zei dat ik echt graag goed gitaar zou willen spelen, vertelde mijn vader over de tienduizend uren regel. Die regel houdt in dat als je iets wilt leren, dat je dan tien jaar lang keihard oefent en dat je dan na tien jaren geleerd hebt wat je graag wilt leren.

Het sprak me aan en ik ging ermee aan de slag. Zette de wekker op zes uur en ging dan oefenen. Na school weer een paar uur oefenen. Dag in, dag uit. Dat heb ik anderhalf jaar vol gehouden. Ik zit nu in het examenjaar van de mavo en speel wanneer ik zin heb.’’

De jonge zanger ziet zijn toekomst in de muziek. ,,Het klinkt misschien gek, maar ik wil heel graag echt bekend worden. Zoiets als Ed Sheeran. Na de mavo wil ik graag een muzikale opleiding doen, naar de Herman Brood Academie in Utrecht of naar D’Drive in Leeuwarden. Ik heb al veel van Harry Greve geleerd. Hij begeleidt je naar je eigen stijl, leert je jezelf te ontwikkelen.’’

De stijl van Boaz zelf is lastig te omschrijven. ,,Ik probeer van verschillende stijlen mijn eigen stijl te maken. Als ik optreed, zing ik bekende nummers en een aantal nummers die ik zelf geschreven heb. Ik luister graag naar Chris Stapleton, hij heeft ook een rauw stemgeluid.’’

Om goed op zijn unieke stem te passen, wordt Boaz begeleid door zangcoach Monique Bakker. ,,Die rauwe stem heb ik van mezelf, dat is niet geforceerd. Ook als ik praat, heb ik een kraak in mijn stem. Mijn stem is belangrijk voor me, ik besef dat ik daar zuinig op moet zijn. Monique geeft les aan het conservatorium in Amsterdam, zij begeleidt me geweldig.’’

Onlangs trad Roelevink op in het radio- en tv-programma Noardewyn van Omrop Fryslân. ,,Dat was zo super. Ik treed al wel geregeld op, meestal alleen, soms met Roel Faber die me dan begeleidt op de cajon. Maar zoveel reacties als op het optreden in Noardewyn, heb ik nog nooit gehad. Het ging helemaal los! Mijn optreden werd zevenduizend keer bekeken. Op straat in Franeker werd ik herkend.”

Het optreden kreeg een leuk staartje. Gerrit Poortinga zag en hoorde het optreden ook en vroeg of Roelevink in het voorprogramma van het Britse duo Into the Ark wilde spelen. ,,Een hele eer. Die jongens zijn hoog geëindigd in The Voice of the UK en toeren nu met Tom Jones de hele wereld over. Hun muziek en die van mij sluiten mooi op elkaar aan.”

Het optreden van Boaz en Into the Ark is op 27 oktober in Wergea. Er zijn nog kaarten beschikbaar, te reserveren via 0650621855 of via www.gpmusicandlessons.nl.