Theo Kuipers vertelt over ‘bizare voorval van Neeltje’

FRANEKER - ‘Franeker deugnieten en ondeugden rônom 1800’ is de titel van de lezing die de Vereniging Vrienden van de Stad Franeker op 12 november houdt, samen met Trezoor. Het is dezelfde titel als van het boek ‘Skandebankjes, Franeker deugnieten en ondeugden rônom 1800’, dat Kuipers schreef.

Theo Kuipers belicht tijdens de lezing een kant van de stadsgeschiedenis die maar weinigen kennen. Het is de wereld van delicten en overtredingen, zo’n honderd jaar geleden in Franeker.

Theo Kuipers die daarvoor de archieven indook, trakteert zijn toehoorders deze avond op smeuïge verhalen. Zoals dat van Neeltje Clases die leefde rond 1760. Deze Neel kreeg steun uit de armenkas omdat zij ‘seer sukkelijk en sijkelijk van lichaam’ was. Behalve in het weekend. Dan kwam er veel ‘manfolk’ over de vloer en was het een dolle boel bij haar thuis.

Wat was dat voor vreemde ziekte waaraan zij leed en hoe oordeelde het gerecht over haar? Dat vertelt Kuipers, die ook het achttiende-eeuwse Franeker strafrecht en het taalgebruik terloops behandelt.

De lezing begint om 20.00 uur in De Rank aan de Zilversrtraat.