Acties voor AED in straat of wijk succesvol

FRANEKER - In Sint Annaparochie, Tzummarum en Franeker zijn acties gaande of reeds afgerond om een AED in de straat of wijk te krijgen.

In woonwijken en straten zijn nog maar weinig AED’s beschikbaar. Eigenlijk jammer, want de meeste hartstilstanden vinden juist plaats in huis. Om het aantal AED’s in straten en woonwijken te vergroten hebben de Hartstichting en Philips BuurtAED.nl opgezet. Iedereen kan via deze site een actie beginnen om in zijn straat of wijk een AED aan te kunnen schaffen door middel van donaties. Philips geeft een korting van bijna 1000 euro op de aanschaf van zo’n apparaat.

Het geld voor de aanschaf van een AED voor de Nassaustraat in St. Anne is binnen, voor twee afzonderlijke AED’s in de Statenweg is dat nog niet het geval. Ook voor de Swaerderwei in Tzummarum is het geld binnen.

Voor de AED in de Snepper in Franeker staat de teller op ruim 1000 euro, terwijl er 2681 euro nodig is. Ruim 40 donateurs hebben inmiddels het initiatief van Buurtvereniging Arkens gesteund. Hier is nu bijna 1800 euro binnen en moet er nog zo’n 900 euro worden gestort.

Slechts 15 donateurs waren nodig voor de aanschaf van een AED in de Jan Vlietstrastraat in Franeker. Het initiatief van Theo Lodewijk werd dus flink ondersteund. Hij verwacht dat het apparaat wellicht eind deze week al kan worden geplaatst.

In Nederland zijn op dit moment bijna 1500 buurten in actie om een AED aan te kunnen schaffen.